Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Jedinstvena pravila o pomorskim agentima

Vojislav Borčić ; Pomorski fakultet, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.013 Kb

str. 283-293

preuzimanja: 424

citiraj


Sažetak

Pomisao o potrebi ujednačenja normi o pomorskim agentima novog je datuma. U svrhu izbjegavanja pomorske prijevare UNCTAD donosi 1988. godine Minimum Standarda za pomorske agente. To su neobvezne smjernice za države i profesionalne udruge pomorskim agentima za stvaranje nacionalnih standarda. UNCTAD-ovi standardi sadrže opis prava i dužnosti pomorskih agenata, potrebu stručnih kvalifikacija, te financijskog jamstva i pravila ponašanja sa sankcijama za njihovu povredu. No to je samo preporuka koju malo država prihvaća. Međunarodni pomorski odbor je sukladno takvoj misli izradio upitnike o pitanjima u svezi s pomorskim agentima s namjerom izrade jedinstvenih pravila o pomorskim agentima ako to većina nacionalnih udruga za pomorsko pravo smatra svrsishodnim.
Međunarodna federacija nacionalnih udruga pomorskih agenata (FONASBA) istodobno radi na zakonskom priznanju profesije i na općim pravilima ponašanja koja bi bila putokazom za udruge članice pri donošenju svojih pravila ponašanja. Posebna stručna grupa FONASBA-e izradila je predložak takvih pravila. Budućnost će pokazati da su jedinstvena pravila o pomorskim agentima potrebna. Tada neće izostati upisivanje takvih subjekata u posebne upisnike kao što je primjerice u Italiji, Francuskoj i od ove godine u Hrvatskoj.

Ključne riječi

pomorski agent; jedinstvena pravila; ujednačavanje normi; Minimum standarda za pomorske agente (1988.); Međunarodna federacija nacionalnih udruga pomorskih agenata (FONASBA); upisnik pomorskih agenata

Hrčak ID:

202723

URI

https://hrcak.srce.hr/202723

Datum izdavanja:

20.12.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 929 *