Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Ugovor o pomorskoj agenciji

Vojislav Borčić ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 878 Kb

str. 183-191

preuzimanja: 681

citiraj


Sažetak

Hrvatski pomorski zakonik je učinio bitan pomak u reguliranju ugovora o pomorskoj agenciji. Time se hrvatsko zakonodavstvo svrstava među rijetke u Europi koji ovaj ugovor sui generis i status pomorskog agenta kao subjekta reguliraju u pomorskim zakonicima. Takav se ugovor uvelike razlikuje od sličnih poslova trgovačkog i građanskog prava. Poslovi pomorskog agenta su bitni sastojci ugovora, a Zakonik ih definira kao zastupanje, posredovanje i pomaganje nalogodavatelju u pomorskom poslovanju. Istaknuti su posebni poslovi kao prihvaćanje i otpremanje brodava i posredovanje pri zaključivanju ugovora o iskorištavanju pomorskih brodova.
Propisane su osnovne obveze i prava pomorskih agenata, posebice dužnost isticanja osobitosti agenta i pravo na osiguranje predujma za pokriće nagrade i troškova. Pomorski agent može na osnovi izričite ovlasti potpisati ugovor u ime i za račun obiju strana ugovora o iskorištavanju pomorskih brodova. Veće su ovlasti agenta kojemu nalogodavatelj daje opću ponomoć. Prema zakonu ministar, nadležan za poslove pomorstva, donosi Pravilnik o uvjetima poslovanja pomorskih agenata.
Pitanjem pomorskih agenata bave se danas i međunarodne organizacije, kao UNCTAD koji je izradio minimum standarda za pomorske agente, te CMI i FONASBA, koji rade na smjernicama za djelatnost pomorskih agenata i s tim u vezi izradili su upitnike o sadašnjem stanju ovoga važnog posla u pomorstvu.

Ključne riječi

ugovor o pomorskoj agenciji; pomorski agent - status; pomorska agencija - poslovi; pravo agenta na predujam; ugovor o iskorištavanju broda; pomorska agencija - propisi;

Hrčak ID:

203184

URI

https://hrcak.srce.hr/203184

Datum izdavanja:

22.12.1994.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.368 *