hrcak mascot   Srce   HID

Preliminary communication

НЕШТО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД АНОНИМНИОТ ТЕСТ СПРОВЕДЕН КАЈ УЧЕНИЦИТЕ ОД VI ОДДЕЛЕНИЕ ВО ШТИПСКО

Marija Grkova ; Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Македонија

Fulltext: macedonian, pdf (239 KB) pages 237-245 downloads: 335* cite
APA 6th Edition
Grkova, M. (2016). НЕШТО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД АНОНИМНИОТ ТЕСТ СПРОВЕДЕН КАЈ УЧЕНИЦИТЕ ОД VI ОДДЕЛЕНИЕ ВО ШТИПСКО . Filološke studije, 14 (1), 237-245. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/203713
MLA 8th Edition
Grkova, Marija. "НЕШТО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД АНОНИМНИОТ ТЕСТ СПРОВЕДЕН КАЈ УЧЕНИЦИТЕ ОД VI ОДДЕЛЕНИЕ ВО ШТИПСКО ." Filološke studije, vol. 14, no. 1, 2016, pp. 237-245. https://hrcak.srce.hr/203713. Accessed 24 Jan. 2021.
Chicago 17th Edition
Grkova, Marija. "НЕШТО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД АНОНИМНИОТ ТЕСТ СПРОВЕДЕН КАЈ УЧЕНИЦИТЕ ОД VI ОДДЕЛЕНИЕ ВО ШТИПСКО ." Filološke studije 14, no. 1 (2016): 237-245. https://hrcak.srce.hr/203713
Harvard
Grkova, M. (2016). 'НЕШТО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД АНОНИМНИОТ ТЕСТ СПРОВЕДЕН КАЈ УЧЕНИЦИТЕ ОД VI ОДДЕЛЕНИЕ ВО ШТИПСКО ', Filološke studije, 14(1), pp. 237-245. Available at: https://hrcak.srce.hr/203713 (Accessed 24 January 2021)
Vancouver
Grkova M. НЕШТО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД АНОНИМНИОТ ТЕСТ СПРОВЕДЕН КАЈ УЧЕНИЦИТЕ ОД VI ОДДЕЛЕНИЕ ВО ШТИПСКО . Filološke studije [Internet]. 2016 [cited 2021 January 24];14(1):237-245. Available from: https://hrcak.srce.hr/203713
IEEE
M. Grkova, "НЕШТО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД АНОНИМНИОТ ТЕСТ СПРОВЕДЕН КАЈ УЧЕНИЦИТЕ ОД VI ОДДЕЛЕНИЕ ВО ШТИПСКО ", Filološke studije, vol.14, no. 1, pp. 237-245, 2016. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/203713. [Accessed: 24 January 2021]

Abstracts
Морфолошките особености на менливите зборови се застапени во наставните програми преземени од Бирото за развој на образованието по предметот македонски јазик. Целна група на истражувањето ќе бидат учениците од VI одделение во Штипско. Со оглед на тоа што менливите зборови за првпат се усвојуваат во шесто одделение, според наставните програми по предметот македонски јазик, тестирањето ќе биде спроведено кај овие ученици, сметајќи дека темата им е усвоена. За таа цел, ќе подготвиме наменски составен тест по македонски јазик што ќе содржи вежби во кои ќе бидат застапени морфолошките особености на менливите зборови, усвоени дотогаш. Вежбите ќе бидат целосно или делумно преземени од актуелните учебници по предметот македонски јазик во наставата, но и од други извори од научната и од стручната литература за македонскиот јазик. Пред спроведувањето на тестот, преку анонимна анкета, ќе го утврдиме бројот на ученици со кои ќе располагаме за време на тестирањето. Целта на овој труд е, преку анализата на добиените резултати од учениците од VI одделение, во Штипско, да се види колку тие ги имаат усвоено морфолошките особености на менливите зборови и во која мера се појавуваат евентуалните јазични грешки кај нив.

Keywords
морфологија; менливи зборови; шесто одделение; тестирање; вежби

Hrčak ID: 203713

URI
https://hrcak.srce.hr/203713

Visits: 394 *