Skoči na glavni sadržaj

Filološke studije

logo Filološke studije

"Filološke studije" (Philological Studies / Филологические заметки / Филолошки студии / Filološke pripombe / Филолошке студије) slavistički je časopis iz područja humanističkih znanosti. Nastao je kao rezultat međusveučilišne suradnje Filološkog fakulteta Permskog državnog sveučilišta, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, Instituta za makedonsku književnost koji djeluje u sastavu Sveučilišta „Sv. Kiril i Metodij“ u Skopju i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. "Filološke studije" donosi bogat spektar znanstveno-istraživačkih radova iz humanističkih znanosti (filozofija, književnost, povijest, lingvistika) u već standardno prepoznatljivim rubrikama: Filozofsko-kulturološki problemi, Povijest i Filologija, Jezik u povijesno-kulturološkom kontekstu (poredbeni aspekt), Suvremeno društvo u kulturi, jeziku i književnosti, Glotodidaktika, Jezikoslovlje i Recenzije, Informacije. Objavljuje se jednom godišnje u dva toma na pet standardnih jezika (engleskom, makedonskom, ruskom, slovenskom, srpskom i hrvatskom).

  • Recenzija: vanjske recenzije, podjednako tuzemna i inozemna, samo znanstveni radovi, dvostruko slijepa, trostruka i više
  • Prva godina izlaženja: 2002.
  • Učestalost izlaženja: 2
  • Područja pokrivanja: Književnost, Filologija, Filozofija, Humanističke znanosti
  • Uključen u Hrčak: 24.05.2013.
  • Prava korištenja: „Filološke studije“ su časopis otvorenog pristupa što znači da je sadržaj u potpunosti besplatno dostupan bez naplate korisniku ili instituciji. Korisnicima je dopušteno čitanje, preuzimanje, kopiranje, distribucija, ispisivanje, pretraživanje i isticanje poveznica na cjelokupne tekstove članaka kao i njihovo korištenje u druge legalne svrhe bez prethodnog traženja dopuštenja od izdavača ili autora. Ovo je u skladu s definicijom otvorenog pristupa BOAI (Budapeštanske inicijative otvorenog pristupa).