Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.30754/vbh.61.1.567

Provođenje slobodnog vremena čitajući u knjižnici

Antonela Bokan orcid id orcid.org/0000-0001-5640-2613 ; Arheološki muzej u Splitu
Ljiljana Poljak ; Sveučilišna knjižnica u Splitu


Puni tekst: hrvatski pdf 473 Kb

str. 173-199

preuzimanja: 1.038

citiraj


Sažetak

Cilj. Rad osvještava važnost prostora knjižnice kao mjesta za provođenje slobodnog vremena čitajući.

Pristup. U provedbi istraživanja koristi se metoda benchmarking–analize kojom se uspoređuje poslovanje Gradske knjižnice i čitaonica Pula s Gradskom knjižnicom Rovaniemi u Finskoj, kako bi se na istovrijednim primjerima izdvojili čimbenici koji utječu na provođenje slobodnog vremena čitajući u knjižnici.

Rezultati. Finska knjižničarska zajednica izrazito je osviještena u promatranju prostora kao usluge, dok je pulska knjižnica zahvaljujući bogatom knjižničarskom angažmanu prepoznata kao potencijal za osvješćivanje o namjenskoj iskoristivosti knjižničnog prostora.

Originalnost/Vrijednost. U hrvatskim narodnim knjižnicama razmišljanje o prostoru kao usluzi u svrhu provođenja slobodnog vremena čitajući u knjižnici nije dovoljno prepoznato. Kako bi se pratili svjetski trendovi i dali odgovori na izazove suvremenog knjižničnog poslovanja, koji uključuju provođenje slobodnog vremena čitajući u knjižnici, podizanje svijesti o važnosti prostornog uređenja knjižnica i funkcionalnosti interijera temeljni je doprinos rada.

Ključne riječi

slobodno vrijeme; čitanje; benchmarking; knjižnični prostor

Hrčak ID:

206803

URI

https://hrcak.srce.hr/206803

Datum izdavanja:

15.10.2018.

Posjeta: 1.856 *