Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.30754/vbh.61.1.647

Formalno obrazovanje knjižničara

Marija Erl Šafar ; Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet Osijek
Tihana Lubina orcid id orcid.org/0000-0001-6207-0547 ; Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 435 Kb

str. 219-239

preuzimanja: 808

citiraj


Sažetak

Cilj. Rad daje sažet povijesni pregled formalnog obrazovanja knjižničara koje će od svojih početaka, a posebice posljednjih desetljeća, doživljavati značajne promjene na planu organizacije i realizacije nastavnih programa.

Metodologija. Metodološki pristup temi ogleda se u istraživanju literature vezane uz razvoj knjižničarskoga obrazovanja, sintezi tih dosadašnjih istraživanja, povezivanju iskustava različitih autora i kritičkom promišljanju o temi.

Rezultati. Uvidom u relevantnu znanstvenu i stručnu ishodišnu literaturu uočeno je da je sama kurikularna jezgra obrazovnih programa prolazila kroz različite mijene: od knjižnične ekonomije i početne usmjerenosti na knjižnicu kao centralnu ustanovu pa sve do implementacije informacijske tehnologije koja je iznjedrila potrebu za novim profesionalnim profilima. Današnji je sustav obrazovanja knjižničara u Europi pak ustrojen na način da prati zahtjeve Bolonjskoga procesa, što svakako doprinosi kako informacijskoj i komunikacijskoj znanosti tako i društvu znanja u cjelini.

Vrijednost. Rad naglašava vrijednosti i napredak formalnog obrazovanja knjižničara kako u teoriji tako i u praksi, odnosno stavlja naglasak na primjere dobre prakse koji bi trebali poslužiti kao smjernice u budućem obrazovanju knjižničara.

Ključne riječi

informacijska znanost; knjižničarstvo; knjižnična znanost; obrazovanje knjižničara; knjižničarske kompetencije

Hrčak ID:

206805

URI

https://hrcak.srce.hr/206805

Datum izdavanja:

15.10.2018.

Posjeta: 1.748 *