Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.30754/vbh.61.1.627

Dva desetljeća Nacionalne i sveučilišne knjižnice na mreži

Breza Šalamon-Cindori ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Daniela Živković orcid id orcid.org/0000-0003-2545-2057 ; Filozofski fakultet u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 896 Kb

str. 241-269

preuzimanja: 643

citiraj


Sažetak

Cilj. Radom će se utvrditi dostupnost i stupanj očuvanja prostora Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na mreži, odnosno njezinih stranica i portala, istraživanjem njihove izgradnje i razvoja te određivanjem razlike među njima.

Pristup. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu tijekom dva desetljeća svoju ulogu ostvarivala je i na mreži, odnosno na njezinu mrežnom mjestu www.nsk.hr. Tamo su 1998. i 2000. godine izrađene njezine mrežne stranice, a 2006. i 2012. godine njezini portali. Od 2010. godine Knjižnica je prisutna i u okruženju šest društvenih mreža te se služi i drugim uslugama weba 2.0, čime se uvrstila u zajednicu web 2.0 nacionalnih knjižnica u svijetu i povećala svoju vidljivost te vidljivost svojih usluga i građe.

Rezultati. Korištenjem mrežnih arhiva Wayback Machine i Hrvatski arhiv weba (HAW) utvrđeno je kako su se sadržaji, broj usluga i aplikacija na stranicama i portalima Knjižnice razvijali u skladu s njezinim poslovanjem, potrebama korisnika te dostupnim tehnologijama. Budući da mrežni sadržaji nisu cjelovito dostupni, sugerira se da cjelovito očuvanje i trajna dostupnost portala Knjižnice, kao i svih pripadajućih usluga, trebaju biti istaknuti među strateškim ciljevima ustanove.

Praktična primjena. Provedeno istraživanje može biti poticaj i model drugim knjižnicama, ali i srodnim baštinskim ustanovama, za istraživanje njihove prisutnosti na mreži, kao i planiranje pohrane te dugotrajnog očuvanja i dostupnosti njihovih sadržaja u mrežnom okruženju.

Društveni značaj. Očuvanje i dostupnost cjelovitih sadržaja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na mreži njezina je zadaća kao društvene, kulturne i znanstvene ustanove za potrebe istraživanja i pružanja znanja u društvu.

Originalnost. Izvornost rada omogućuju prvi put provedena analiza i opisi različitih faza razvoja stranica i portala na mrežnom mjestu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu tijekom dva desetljeća, uključujući i prisutnost na društvenim mrežama, pri čemu se prikazuju promjene pod utjecajem tehnologije te se pruža uvid u stupanj njihova očuvanja i dostupnosti.

Ključne riječi

dostupnost; dugotrajno očuvanje; mrežna stranica; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu; portal

Hrčak ID:

206806

URI

https://hrcak.srce.hr/206806

Datum izdavanja:

15.10.2018.

Posjeta: 1.279 *