Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.30754/vbh.61.1.624

Uloga normativne baze predmetnih odrednica u kontroli i razmjeni podataka u bibliografskom okruženju

Suzana Dimovski orcid id orcid.org/0000-0002-5707-2190 ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Katarina Tuškan ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 685 Kb

str. 509-529

preuzimanja: 773

citiraj


Sažetak

Cilj. U radu se raspravlja o važnosti normativne baze predmetnih odrednica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao jedinstvene baze koja putem standardiziranih zapisa omogućava jednoznačnu primjenu u bibliografskim zapisima. Sustavnim praćenjem razvoja formata MARC 21, inkorporiranje novih identifikatora zapisa u sustav Aleph doprinosi osuvremenjivanju normativnih zapisa, kvalitetnijoj bibliografskoj kontroli i razmjeni podataka u knjižničnom okruženju.

Pristup/metodologija/dizajn. Kroz primjere dobre prakse u NSK-u pokazali smo kako kontrola nad sustavom predmetnih odrednica u normativnoj bazi podataka utječe na održavanje bibliografske baze podataka.

Rezultati. Jedan od načina održavanja kvalitete normativne baze podataka jest sustavni redakcijski nadzor. Ispravljanje zapisa u NSK-u je povjereno katalogizatorima za manji broj zapisa te ključnim i sistemskim knjižničarima za izmjene većeg broja zapisa globalnim izmjenama putem Sustava za podršku.

Originalnost/vrijednost. S obzirom na to da o ovoj temi nema dovoljno radova, a nacionalni pravilnik za predmetno označivanje još nije objavljen, rad će biti koristan svima koji se bave održavanjem predmetnog kataloga.

Ključne riječi

bibliografska baza podataka; Normativna baza predmetnih odrednica Nacionalne i sveučilišne knjižnice; normativna kontrola; sustavni redakcijski nadzor; Sustav za podršku

Hrčak ID:

206817

URI

https://hrcak.srce.hr/206817

Datum izdavanja:

15.10.2018.

Posjeta: 1.434 *