Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.21860/medflum2018_207348

Važnost ljestvica za zbrinjavanje moždanog udara

Kristina Kampić ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet Rijeka, Rijeka
David Bonifačić ; Zavod za Neurologiju, Klinički bolnički centar Rijeka, Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 1.061 Kb

str. 366-372

preuzimanja: 2.227

citiraj


Sažetak

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, moždani udar je klinički sindrom definiran kao naglo nastali žarišni, ili rjeđe, globalni neurološki deficit koji traje dulje od 24 sata ili dovodi do smrti, a može se objasniti cerebrovaskularnim poremećajem. Razlikujemo ishemijski i hemoragijski moždani udar.
Moždani udar je akutno stanje koje zahtjeva ranu intervenciju i hitno liječenja.
Prema epidemiološkim podacima moždani udar je vodeći uzrok onesposobljenosti u odrasloj dobi u Sjedinjenim Američkim državama, treći je uzrok po smrtnosti u zemljama zapadne Europe, drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i prvi uzrok invalidnosti, a drugi vodeći uzrok smrti širom svijeta
2013. godine American Heart Association i American Stroke Association su izdale nove smjernice za rano zbrinjavanje pacijenata s ishemijskim moždanim udarom. 2015. godine učinjena je nadopuna smjernica iz 2013. godine za rano zbrinjavanje ishemijskog moždanog udara uključujući endovaskularno liječenje. Američka akademija za neurologiju priznala je ovu vrstu smjernica kao edukacijsku pomoć za liječnike neurologe.
Ljestvice poput RACE (engl. Rapid arterial occlusion evaluation scale), FAST-ED (engl. Field assessment stroke triage for emergency destination), C-STAT (engl. Cincinnati stroke triage assessment tool) i LAMS (engl. Los angeles motor scale) su ljestvice koje imaju veliku važnost u ranom, hitnom otkrivanju akutnog zbivanja u procesu nastanka moždanog udara te se koriste od tada i pridonose bržem otkrivanju i zbrinjavanju pacijenata.
Od kliničke važnosti za početak liječenja i praćenja tijekom liječenja bitna nam je i NIHSS (engl. National institutes of health stroke scale) ljestvica. Ljestvica NIHSS se koristi u procjeni pacijentova stanja za primjenu trombolitičke terapije u liječenju moždanog udara.
Zaključno je bitno utvrditi važnost ljestvica koja se očituje u što ranijoj intervenciji te mogućnosti zbrinjavanja pacijenta u vanbolničkim i bolničkim uvjetima unutar zlatnog sata i postizanja boljih rezultata u liječenju moždanog udara i sprječavanju njegovih posljedica.

Ključne riječi

dijagnoza; moždani udar; terapija

Hrčak ID:

207348

URI

https://hrcak.srce.hr/207348

Datum izdavanja:

1.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.763 *