Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.21857/y6zolb8xem

Obiteljski i kršćanski odgoj te drugi sudionici u tom odgoju

Pero Aračić ; Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Đakovo, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 272 Kb

str. 111-126

preuzimanja: 382

citiraj


Sažetak

Danas govoriti o odgoju znači govoriti o kompleksnoj temi jer ona obuhvaća pitanje samog poimanja odgoja u cjelini te sudjelovanje mnogih čimbenika: roditelja, predškolskih ustanova, škola s nastavnim programima i učiteljima/profesorima kao i drugi društveni čimbenici, napose sredstva javnih, ali i privatnih medija. Tijekom povijesti događalo se i to da su se ustanova braka i obitelji stavljali u
stranu, u privatnost, u nešto što za naciju, društvo i državu, pa onda i čovječanstvo nije tako važno. Europska je civilizacija dosljedno relativizirala ustanovu braka u izvornom prirodnom smislu što je prouzročilo slabljenje obitelji te u konačnici razaranje.
Autor ističe tendenciju određene radikalizacije u Europi, ali i u Hrvatskoj, koja se svodi u pojam sekularizma, tj. potiskivanje svega religioznoga i vjerskoga, kako iz društvene javnosti, tako i društvenih odgojnih i obrazovnih ustanova. U ovim vrlo turbulentnim vremenima za brak i obitelj, valja osvijestiti činjenicu da je upravo obitelj prvo, prirodno, temeljno društvo, koje ima svoja izvorna i vlastita prava, a onda i dužnosti, i stoga je ona u središtu društvenog biti, živjeti i opstati. Radi se o kvaliteti braka i obitelji te time i kvaliteti općeg i vjerskog odgoja u obitelji. Čini nam se da bi to bio put ozdravljenja određenih aspekata europskog i hrvatskog društva.

Ključne riječi

odgoj; religiozni odgoj; obitelj; obitelj i škola; obitelj i drugi odgojniutjecaji; sekularizam

Hrčak ID:

208007

URI

https://hrcak.srce.hr/208007

Datum izdavanja:

22.10.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.476 *