Izvorni znanstveni članak
Antimikrobni potencijal enterokoka izdvojenih iz sirovog mlijeka
Nevijo ZDOLEC
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Dajana CRK
; Veterinarska stanica Vinkovci
Sažetak
Enterokoki imaju važnu tehnološku i higijensku ulogu u proizvodnji hrane životinjskog podrijetla. U ovom je istraživanju istražen inhibicijski potencijal soja Enterococcus faecalis 101 iz sirovog mlijeka prema sojevima L. monocytogenes iz hrane. Agar-spot i agar-difuzijskim testom utvrđene su zone inhibicije rasta L. monocytogenes ATCC 7644 i 6 izolata L. monocytogenes iz hrane primjenom neutraliziranog nadtaloga kulture E. faecalis, što može biti rezultat djelovanja enterocina. Smanjenje populacije L. monocytogenes ATCC 7644 za 4 – 5 log zabilježeno je i u tekućim hranilištima primjenom kulture, odnosno nadtaloga. Ovi povoljni preliminarni rezultati preduvjet su za daljnju karakterizaciju soja s obzirom na sintezu enterocina i moguću biozaštitnu ulogu u pokusnoj proizvodnji hrane.
Ključne riječi
Enterococcus faecalis; enterocin; Listeria monocytogenes; hrana
Hrčak ID:
209342
URI
Datum izdavanja:
17.3.2018.
Posjeta: 967 *