Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Speleološka i biospeleološka istraživanja kaptaže (vodocrpilišta) K 2 na otoku Braču

Branko Jalžić ; Speleološki odsjek HPD Željezničar, Zagreb, Hrvatska
Ivan Mišur ; Speleološki odsjek HPD Željezničar, Zagreb, Hrvatska
Goran Rnjak orcid id orcid.org/0000-0002-6379-1036 ; Speleološki odsjek HPK Sv. Mihovil, Šibenik, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.299 Kb

str. 11-17

preuzimanja: 607

citiraj


Sažetak

Kaptaža K 2 izgrađena je u svrhu poboljšanja vodoopskrbe stanovništva otoka Brača. Tijekom izgradnje otkrivene su 4 pukotinske kaverne s vodom. Najveća od njih se nalazi u sjeverozapadnom dijelu gornje horizontalne etaže. Istražena je do dubine od 26 m. Na dnu postoji mogućnost daljnjeg napredovanja. Prolaz je dimenzija 1 x 0,5 m s dosta sedimenta na dnu. Donja etaža u vrijeme svih istraživanja bila je u cijelosti potopljena.

U kaptaži K 2 ostvarena su izuzetna otkrića stigibiontne faune koja inače obitava u slatkovodnim podzemnim staništima na kopnu, ali i u izoliranim staništima na otoku Braču. Prvenstveno je posebno značajan nalaz nove svojte za znanost, rakušca Niphargus doli, koja je ovdje prvi puta zabilježena za neki otok, te goleme jadaranske vodenbabure Sphaeromides virei mediodalmatina, a jedino je poznato otočko nalazište dinarskog špiljskog cjevaša, Marifugia cavatica.

Postignuta otkrića osnova su za posebnu pažnju i zasluženu stručnu zaštitu samoga staništa, a time i podzemne faune koja obitava u kaptaži K 2.

Ključne riječi

Kaptaža; speleologija; biospeleologija; otok Brač

Hrčak ID:

209668

URI

https://hrcak.srce.hr/209668

Datum izdavanja:

2.8.2018.

Posjeta: 1.175 *