Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PROJEKT U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA

Vesna Crnković Nosić ; Gimnazija "Matija Mestić" Slavonski Brod


Puni tekst: hrvatski pdf 99 Kb

str. 57-63

preuzimanja: 4.155

citiraj


Sažetak

U pokušaju inoviranja nastave hrvatskoga jezika u Gimnaziji «Matija Mesić» u Slavonskome Brodu, učenici četvrtih razreda (4.A, opća gimnazija i 4.E, jezična gimnazija) u školskoj godini 2005./2006. upoznali su značajke projekta i projektne nastave. Stečeno znanje primijenili su radeći na projektu s temom Frazemi: a) Frazemi koje rabe učenici gimnazije i b) Frazemi koje rabe članovi obitelji učenika.

Provedeno je samostalno istraživanje: prikupljanje, odabir i sistematiziranje frazeološke građe. Izrađen je završni dio projekta: 1. pregledni plakati i 2. Mali hrvatski frazeološki rječnik gimnazijalaca (vježba). Napravljena je kritička analiza cjelokupnoga tijeka rada na projektu. Projekt je zatim prezentiran u školi.

Ovim člankom ponudili smo jedan od modela rada na projektima u nastavi hrvatskoga jezika. Rad na projektu je osmišljen drugačije od uobičajenoga, tradicionalnoga načina stjecanja i primjene znanja u školi. Primijenjene su različite metode koje se zasnivaju na «iskustvenome učenju».

Projektna bi se nastava trebala povremeno primjenjivati u nastavi hrvatskoga jezika.

Ključne riječi

projektna nastava; frazemi

Hrčak ID:

20972

URI

https://hrcak.srce.hr/20972

Datum izdavanja:

10.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.873 *