Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Josip Juraj Strossmayer veliki župan i zastupnik u Hrvatskom saboru

Stana Vukovac ; Slavonski Brod, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 156 Kb

str. 125-156

preuzimanja: 1.190

citiraj


Sažetak

Godine 1849. Josip Juraj Strossmayer bio je imenovan biskupom Biskupije đakovačko-sriemske. “Dakle, pala je kocka; dakle je moja malenkost izbilja 18 tog t.m. za biskupa đ. naimenovana”, piše mladi 34-godišnji biskup prijatelju, uglednom mladom političaru, Brođaninu Andriji Torkvatu Brliću. Radostan je, ali naglašava: “Ja ostadoh uviek, koi sam i bio samo ću gledat, što je sviuh nas dužnost u kriepostima napriedit. Ladja, kad uzvodu ide, ako se svojski neupreš, borme ona će natrag.”
Sve je rekao. Ne će se on mijenjati, ali će sve učiniti za prosperitet domovine. Pratit ćemo svestranost Strossmayerovih djelovanja u borbi za samostalnost domovine. Zadataka mnogo, a on mlad i odlučan obećao: “/…/ za Slavoniu i Horvatsku više me sad briga mori neg ikad”.
To nije bio trenutni zanos, potvrđuju svi Strossmayerovi kasniji pothvati kojima je udario pečat cjelokupnoj hrvatskoj kulturi 19. stoljeća. Strossmayer, zastupnik u Hrvatskom saboru godine 1861., pokrenuo je, između ostaloga, i pitanje narodne prosvjete jer je njegov motto: “Prosvjetom slobodi!” Njegov ulazak u Biskupiju đakovačku nije zadržao mladoga biskupa u uskim crkvenim prostorima djelovanja jer je u Hrvatskoj surovo desetogodišnje razdoblje Bachova apsolutizma nametnulo i brzo djelovanje na svim poljima kako bi se zaštitio hrvatski narod, a prilike u Hrvatskoj hitno promijenile. Jezik hrvatski bila je posebna Strossmayerova ljubav i briga. Vratiti ga u javni život bila je nužnost, a s njegovom javnom uporabom lakše će se Hrvatska oduprijeti snažnoj germanizaciji i madžarizaciji, koja ozbiljno prijeti… Smjenjivanje ministra unutarnjih poslova Bacha (22. kolovoza 1859.), jačanje Carevinskoga vijeća u Beču i novi hrvatsko-slavonsko-dalmatinski ban Josip Šokčević – sve to najavljuje konkretne akcije: početak rada Sabora (15. travnja 1861.), ali i uporabu hrvatskoga jezika u cjelokupnom javnom životu Hrvatske. Virovitičko – osječka – virovitička županija, mijenjajući ime vraća se imenu Virovitička županija, a prvim njezinim županom, u novim uvjetima, postat će Josip Juraj Strossmayer. Župan ne će ostati dugo, ali će kao saborski zastupnik pokrenuti lavinu promjena u zaostaloj i porobljenoj Hrvatskoj.

Ključne riječi

Josip Juraj Strossmayer; biskup; veliki župan; saborski zastupnik; Banska konferencija; Sabor 1861

Hrčak ID:

21577

URI

https://hrcak.srce.hr/21577

Datum izdavanja:

27.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.538 *