Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.30754/vbh.61.2.688

Programi osnaživanja djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom u mreži Knjižnice Marina Držića u Zagrebu

Snježana Ercegovac
Ana Pavlek


Puni tekst: hrvatski pdf 306 Kb

str. 257-285

preuzimanja: 540

citiraj


Sažetak



Cilj. U radu se donosi pregled programa namijenjenih djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom, kao i djeci s teškoćama čitanja i disleksijom koji se provode u Dječjoj knjižnici Marina Držića i Knjižnici Savica, dvama ograncima mreže Knjižnice Marina Držića, knjižnice u mreži Knjižnica grada Zagreba.

Metodologija. Kronološkim slijedom opisuju se programi koji se provode u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata, među kojima se ističu programi čitanja u društvu pasa pomagača, ciklus psiholoških i pedagoških radionica Da, mogu! te ciklus pričaonica Možemo i mi!, kao i niz logopedskih predavanja i radionica koji se provodi u okviru nacionalne kampanje I ja želim čitati!

Rezultati. Pregled programa u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata pokazuje da kontinuirane i sustavne suradnje na planiranju i realizaciji inkluzivnih knjižničnih programa pridonose osnaživanju i pozitivnim pomacima u općem razvoju djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, rezultiraju obogaćenim i poboljšanim programom te potiču inkluzivno obrazovanje i osposobljavanje. Informiranjem o teškoćama čitanja i disleksiji na lokalnoj se razini pridonosi educiranju i senzibiliziranju javnosti za problematiku osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.

Originalnost/vrijednost. Prvi sustavan prikaz inkluzivnih programa za djecu s teškoćama u razvoju i mlade s invaliditetom koji se provode u Dječjoj knjižnici Marina Držića i Knjižnici Savica koji može poslužiti kao poticaj za provođenje sličnih programa posvećenih toj osjetljivoj korisničkoj skupini.

Ključne riječi

čitanje u društvu pasa pomagača; disleksija; inkluzivni knjižnični programi za djecu s teškoćama u razvoju i mlade s invaliditetom; teškoće čitanja

Hrčak ID:

217971

URI

https://hrcak.srce.hr/217971

Datum izdavanja:

18.3.2019.

Posjeta: 1.163 *