Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Gospodarske i prometne prilike u Virovitičkoj županiji za vrijeme velikog župana Josipa Jurja Strossmayera (1861. - 1862.)

Kata Ivić ; Ekonomski fakultet Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer, Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 74 Kb

str. 201-212

preuzimanja: 691

citiraj


Sažetak

Nakon oslobođenja istočne Hrvatske od Turaka, na ovim se prostorima sve do 1737. godine zadržala vojna uprava. Organizacija i uspostava civilne vlasti uslijedila je tek 1745., kada se razgraničuje civilni od vojnog teritorija. Povijesno, županije u Hrvatskoj postoje od 12. st. i u to su vrijeme postojale tri županije (Zagrebačka, Varaždinska i Gorska županija). Virovitička županija nastaje odvajanjem od Varaždinske. To je vrijeme teških materijalnih prilika za istočnu Hrvatsku, netom oslobođenu od Turaka. Hrvatska je u to vrijeme bila opustošena i osiromašena od Turaka u svakom pogledu (ekonomskom, demografskom, kulturnom i dr.). Osnivanjem županija i uspostavljanjem civilne vlasti vraća se postupno civilni, odnosno gospodarski život i u Slavoniju. Godine 1750. sjedište županije iz Virovitice seli u Osijek.
Godine 1861. imenovan je za bana Josip Šokčević. Iste godine (5. siječnja
1861.) imenovani su veliki župani, i to:
- biskup Josip Juraj Strossmayer za Virovitičku županiju,
- Ivan pl. Kukuljević za Zagrebačku županiju,
- Ivan Nepomuk grof Erdödy za Varaždinsku županiju,
- Grof Julije Janković za Požešku županiju,
- Grof Petar Pejačević za Srijemsku županiju.
Velikoga župana imenuje kralj. Župan je upravljao administrativnim, sudskim i vojnim poslovima županije, ali županija je u svim upravnim i financijskim poslovima bila podređena hrvatskom banu, tj. Saboru. U to vrijeme više od 85% stanovništva živi od poljoprivrede. Ban Josip Jelačić oslobodio je seljake kmetstva poslije 1848. pa se i u Virovitičkoj županiji u vrijeme bana Josipa Šokčevića i velikog župana Josipa Jurja Strossmayera izgrađuju novi agrarno-ruralni odnosi. Tih godina u Slavoniji nastaju veleposjedi (privatni, crkveni, javni), ali također počinje i priprema izgradnje željezničkih pruga te izgradnja tvornica i cesta. To su prvi koraci u industrijalizaciji cjelokupnog gospodarstva u Hrvatskoj, urbanizaciji naselja, izgradnji obrazovnog sustava i ustanova kulture.

Ključne riječi

županija; gospodarstvo; veliki župan; Hrvatska; povijest

Hrčak ID:

21808

URI

https://hrcak.srce.hr/21808

Datum izdavanja:

27.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.524 *