Veterinar, Vol. 57. No. 1., 2019.
Stručni rad
Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane
Nina Vukušić
orcid.org/0000-0003-2521-9802
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nevijo Zdolec
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Značenje enterokoka u području sigurnosti hrane preispituje se već niz godina. S jedne su strane oni fermentacijske bakterije koje pridonose razvoju senzorskih svojstava fermentirane hrane, sintetiziraju antimikrobne tvari – bakteriocine, no s druge strane stvaraju biogene amine ili prenose gene rezistencije u toj istoj hrani. U ovom su radu prikazane prednosti ovih bakterija s obzirom na sposobnost sinteze bakteriocina enterocina koji pokazuju snažno inhibicijsko djelovanje prema patogenim bakterijama uzročnicima bolesti prenosivih hranom. Primjena enterocina kao prirodnog konzervansa primjer je novih trendova u razvoju biokonzerviranja i proizvodnje mikrobiološki sigurnije hrane životinjskog podrijetla.
Ključne riječi
enterocini; enterokoki; hrana životinjskog podrijetla; biokonzerviranje; sigurnost hrane
Hrčak ID:
218999
URI
Datum izdavanja:
11.4.2019.
Posjeta: 1.934 *