Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ovlast za odrješenje od grijehapobačaja prema apostolskom pismu Misericordia et misera

Josip Šalković orcid id orcid.org/0009-0004-6208-8121 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Rak orcid id orcid.org/0000-0002-1697-1149 ; Međubiskupijski sud prvoga stupnja u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 466 Kb

str. 85-108

preuzimanja: 1.886

citiraj


Sažetak

Autori u radu komentiraju kanonsko‑pravne novine i praktične učinke koji su nastupili objavljivanjem apostolskog pisma Misericordia et misera, u kojem je papa Franjo donio odrednicu da podjeljuje, od sada nadalje, svim svećenicima, snagom njihove službe, ovlast odrješenja onih koji su počinili grijeh pobačaja (usp. MeM 12). Tom je odrednicom promijenjen dosadašnji način podjeljivanja te ovlasti. Sve do početka Izvanrednog jubileja Božjeg milosrđa 8. prosinca 2015. godine ovlast za odrješenje od grijeha pobačaja, odnosno cenzure izopćenja unaprijed izrečenog zbog izvršenog pobačaja, dijecezanski biskupi davali su svećenicima po službi što su je obnašali ili po pravu ili dopuštenjem. Od početka godine Izvanrednog jubileja Božjeg milosrđa papa Franjo je, kao vrhovni pastir opće Crkve, tu ovlast dao svim svećenicima najprije samo tijekom Godine milosrđa, a nakon završetka Izvanrednog jubileja Božjeg milosrđa 20. studenoga 2016. godine apostolskim pismom Misericordia et misera tu je ovlast svim svećenicima podijelio na neodređeni rok (usp. MeM 12). Riječ je o ovlasti što je ispovjednik može vršiti samo na unutarsakramentalnom sudištu. Kanonsko‑pravne novine i praktični učinci odrednice očituju se u subjektu koji daje tu ovlast, a to je odsad rimski prvosvećenik kao vrhovni poglavar Katoličke crkve (usp. kan. 331), stoga dijecezanski biskupi više tu ovlast ne moraju posebno povjeravati (usp. kan. 137, § 1). Isto tako, pravna novina očituje se u gesti da se bude što bliže vjernicima koji u svom srcu nose težak ožiljak zbog sudjelovanja u grijehu i kažnjivom djelu pobačaja, a iskreno se kaju i traže odrje‑šenje. Odrednicom se želi postići praktični učinak, tj. da se ne dogodi situacija u kojoj vjernik dolazi do svećenika da ga odriješi od grijeha pobačaja, a svećenik ga ne može odriješiti jer ne posjeduje ujedno i ovlast otpuštanja unaprijed izrečene, a neproglašene kazne vezane uz navedeni grijeh, pa bi se pokornik možebitno zbog te situacije udaljio od Božje blizine i njegova milosrđa, a time i od blizine s Crkvom.

Ključne riječi

sakrament pomirenja; ispovjednik; ovlast za ispovijedanje; kažnjivo djelo; pobačaja, odrješenje od cenzurâ, izopćenje unaprijed izrečeno.

Hrčak ID:

219448

URI

https://hrcak.srce.hr/219448

Datum izdavanja:

19.4.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.886 *