APA 6th Edition Franić, Z. (2019). Apišumarstvo – pčelarstvo i šumarstvo
. Šumarski list, 143 (3-4), 171-178. https://doi.org/10.31298/sl.143.3-4.7
MLA 8th Edition Franić, Zdenko. "Apišumarstvo – pčelarstvo i šumarstvo
." Šumarski list, vol. 143, br. 3-4, 2019, str. 171-178. https://doi.org/10.31298/sl.143.3-4.7. Citirano 28.02.2021.
Chicago 17th Edition Franić, Zdenko. "Apišumarstvo – pčelarstvo i šumarstvo
." Šumarski list 143, br. 3-4 (2019): 171-178. https://doi.org/10.31298/sl.143.3-4.7
Harvard Franić, Z. (2019). 'Apišumarstvo – pčelarstvo i šumarstvo
', Šumarski list, 143(3-4), str. 171-178. https://doi.org/10.31298/sl.143.3-4.7
Vancouver Franić Z. Apišumarstvo – pčelarstvo i šumarstvo
. Šumarski list [Internet]. 2019 [pristupljeno 28.02.2021.];143(3-4):171-178. https://doi.org/10.31298/sl.143.3-4.7
IEEE Z. Franić, "Apišumarstvo – pčelarstvo i šumarstvo
", Šumarski list, vol.143, br. 3-4, str. 171-178, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31298/sl.143.3-4.7
Sažetak U radu je kroz pregled znanstvene i stručne literature prikazana povijest interakcije pčelarstva i šumarstva (apišumarstva) u Hrvatskoj. Sistematizirane su najvažnije preporuke i zaključci. Gotovo svi autori kao preduvjet naprednog pčelarenja i umanjivanja negativnog utjecaja klimatskih promjena na pčele preporučuju sadnju medonosnog bilja bogatog nektarom i peludom. Prilikom obnove i sadnje šuma od medonosnog drveća posebice se preporučuje sadnja bagrema, lipe i kestena. Korist od pčela vezana uz oprašivanje i održavanje bioraznolikosti, a koja je na razini EU procijenjena na oko 1280 € po pčelinjoj zajednici, višestruko nadmašuje neposrednu korist od meda i ostalih pčelinjih proizvoda. U Hrvatskoj apišumarstvo, posebice u kestenovim šumama, pruža priliku za razvoj inovativnih aktivnosti i usluga koje se zasnivaju na pčelarstvu. Primjer jest apiterapija kao zdravstveni segment pčelarskog turizma. Problematika apišumarstva i dalje treba biti predmet multidisciplinarnih istraživanja, a koordinaciju i suradnju između sektora šumarstva i pčelarstva treba neprestano poboljšavati.