Veterinarska stanica, Vol. 48 No. 1, 2017.
Izvorni znanstveni članak
Rast Yersinia enterocolitica O:3 u mljevenome svinjskom mesu
Tea Bijelić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Vesna Dobranić
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Kazazić
; Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Hrvatska
Ivana Filipović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Zvonimir Dumbović
; student doktorskog studija „Veterinarske znanosti“, Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska
Nevio Zdolec
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Yersinia enterocolitica patogena je bakterija od javnozdravstvenog značenja u proizvodnji svinjskog mesa. U radu je istražen potencijal rasta u mljevenom mesu tijekom pohrane na 4 i 10 °C soja Yersinia enterocolitica O:3 izoliranog iz tonzila svinja. Determinirana je pomoću MALDI- TOF masene spektrometrije i inokulirana u svinjsko mljeveno meso u broju 3 log CFU/g. Nakon prvog dana pohrane broj patogena u uzorcima mljevenog mesa na 4 °C bio je veći za 0,4 log, a na 10 °C za 1,2 log (P<0,05). Drugoga dana pohrane na 4 °C broj je rastao za dodatnih 0,7 log, a na 10 °C za 1,71 log (P<0,05). Zadnjeg dana pohrane broj Y. enterocolitica bio je u mljevenom mesu na 4 °C 2,72 log veći u odnosu na početni broj, a na 10 °C konačni broj je bio
veći za 4,46 log u odnosu na inicijalnu populaciju. Rezultati ukazuju na važnost provođenja dobre higijenske prakse u klaoničkoj obradi i proizvodnji mljevenog mesa, budući da se hlađenjem na navedenim temperaturama ne sprječava rast patogene Y. enterocolitica.
Ključne riječi
Yersinia enterocolitica; MALDI-TOF MS; svinjsko mljeveno meso; hlađenje; potencijal rasta
Hrčak ID:
221492
URI
Datum izdavanja:
21.2.2017.
Posjeta: 1.168 *