Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Obogaćivanje pilećeg mesa karnozinom

Gordana Kralik ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 351 Kb

str. 281-282

preuzimanja: 143

citiraj


Sažetak

Komponente funkcionalne hrane utječu povoljno na određene funkcije u organizmu, poboljšavaju opće stanje organizma i smanjuju rizik od nekih bolesti. Karnozin (β-alanin-L-histidin) je prirodni dipeptid s potencijalnim terapeutskim primjenama (produljuje vijek stanica, inhibira toksične efekte amiloid peptida, malondialdehida i hipoklorita na stanice, inhibira glikolizaciju proteina, umrežavanje proteina i DNA, čuva staničnu homeostazu). Važan je za funkciju oka i nazvan je „lijekom protiv starenja“. Na temelju suvremenih spoznaja iz hranidbe, biokemije i kvalitete mesa, stvorili smo novi animalni proizvod za tržište, posebice onih konzumenata koji preferiraju pileće meso.

Ključne riječi

pileće meso; karnozin; dipeptid

Hrčak ID:

221879

URI

https://hrcak.srce.hr/221879

Datum izdavanja:

16.5.2019.

Posjeta: 731 *