Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.32984/gapzh.10.1.2

Uzročna veza kao pretpostavka odgovornosti za štetu u europskim nacionalnim pravnim sustavima, praksi Suda Europske unije i Europskog suda za ljudska prava

Maja Bukovac Puvača orcid id orcid.org/0000-0003-3266-2108 ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
Gabrijela Mihelčić ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rij
Maša Marochini Zrinski orcid id orcid.org/0000-0002-8441-2277 ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rij


Puni tekst: hrvatski pdf 319 Kb

str. 25-49

preuzimanja: 2.447

citiraj


Sažetak

Autori u radu prvo navode neke zajedničke karakteristike pristupa uzročnoj vezi kao pretpostavci odgovornosti za štetu u nacionalnim odštetnopravnim sustavima država članica. To su izostanak jedinstvena pravila o uzročnosti, razlikovanje dviju razina uzročnosti (stvarne i pravne) te prepuštanje definiranja pojma uzročne veze, a djelomično i utvrđivanja pretpostavaka za njezino postojanje i njezina dosega sudskoj praksi. Nakon toga prikazuju kako se o nekim pitanjima u svezi s uzročnom vezom očitovao Sud Europske unije u odlukama o odgovornosti Unije za štetu i odlukama u postupcima tumačenja prava u povodu prethodnih pitanja koja su postavili nacionalni sudovi (uzročna veza kod odgovornosti država članica za štetu, odgovornosti za štetu prouzročenu povredom prava tržišnog natjecanja i odgovornosti za štetu od neispravnog proizvoda). Na kraju se analizira specifična uzročna veza čije se postojanje između štetnog djelovanja (utjecaja) i povrede zaštićenoga konvencijskog prava i onoga što je država činila ili trebala činiti, ali nije (tj. propuštala je) traži kako bi se u praksi Europskog suda za ljudska prava pružila zaštita povrijeđenom pravu iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Nakon prikaza temeljnih karakteristika uzročne veze na sve tri razine odštetnog prava u Europskoj uniji autori u zaključnim napomenama analiziraju utjecaj prakse Suda Europske unije i Europskog suda za ljudska prava na uzročnu vezu kao pretpostavku odgovornosti za štetu u nacionalnim pravnim sustavima.

Ključne riječi

odgovornost za štetu, uzročna veza, stvarna uzročnost, pravna uzročnost, protupravnost, Sud Europske unije, Europski sud za ljudska prava.

Hrčak ID:

222941

URI

https://hrcak.srce.hr/222941

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.237 *