Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izabrana bioetička pitanja hrvatskog društva prema rezultatima Europskog istraživanja vrednota 2017.

Tonči Matulić orcid id orcid.org/0000-0003-3419-9938 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Balabanić orcid id orcid.org/0000-0003-4785-4436 ; Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 425 Kb

str. 385-409

preuzimanja: 587

citiraj


Sažetak

U radu su predstavljeni stavovi i mišljenja hrvatskih građana o nekim današnjim bioetičkim izazovima: o pitanjima pobačaja, inseminacije/umjetne oplodnje, eutanazije, samoubojstva i smrtne kazne. Rezultati su dobiveni anketnim istraživanjem European Values Study (EVS) provedenim 2017., a navedena pitanja samo su jedan manji dio širokog raspona pitanja u sklopu EVS-upitnika, kojim su se ispitala stajališta hrvatskih građana o nekim temeljnim vrednotama ljudskoga života. Odgovori na postavljena pitanja analizirani su s obzirom na spol ispitanika i moguću učestalost pohađanja vjerskih obreda. Utvrđeno je da se oko 80% ispitanika izjasnilo rimokatolicima te da ih oko 25% barem jednom tjedno pohađa vjerske obrede. Rezultati istraživanja nadalje pokazuju da oko 70% svih anketiranih podržava umjetnu oplodnju/inseminaciju, a s obzirom na ostala analizirana bioetička pitanja, ono što nazivamo katoličkim moralnim stavom odobrava ili podržava u prosjeku oko 30 do 40% ispitanih građana. U vrijednosnim stavovima uglavnom ne postoje razlike između muškaraca i žena. Značajnije razlike uočavaju se jedino kod pojedinaca koji učestalo pohađaju vjerske obrede, činjenica koja govori da vjera i vjerska praksa itekako utječu na izgradnju moralnih stavova i vrijednosnih usmjerenja. Nažalost, i to istraživanje pokazuje da, dakako u statističkom smislu, opada utjecaj vjere na osobne moralne stavove, budući da se uočava sve veće – brojnije – razilaženje pojedinaca sa službenim crkvenim moralnim naukom o bioetičkim pitanjima kojima se bavimo u ovom radu. Na temelju tog bismo mogli zaključiti da premda se oko tri četvrtine ispitanih deklariralo katolicima, rezultati ovog istraživanja otkrivaju veće ili manje pukotine u pretpostavljenom jedinstvu deklariranoga vjerskog uvjerenja i pripadnosti, s jedne strane, te izraženoga vrijednosnog stava o nekim aktualnim bioetičkim pitanjima, s druge strane.

Ključne riječi

Europsko istraživanje vrednota 2017.; pobačaj; umjetna oplodnja; eutanazija; samoubojstvo; smrtna kazna; bioetička pitanja; katolički moral; vjerska praksa.

Hrčak ID:

223158

URI

https://hrcak.srce.hr/223158

Datum izdavanja:

23.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.663 *