Veterinarska stanica, Vol. 50 No. 2, 2019.
Izvorni znanstveni članak
Mikrobiološka analiza meda s identifikacijom plijesni
Maja Kiš
orcid.org/0000-0002-4070-362X
; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska
Sanja Furmeg
; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska
Vesna Jaki Tkalec
; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska
Jadranka Sokolović
; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska
Manuela Zadravec
orcid.org/0000-0003-4382-4424
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Darko Majnarić
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Željko Cvetnić
; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska
Sažetak
Cilj rada je istražiti mikrobiološku kvalitetu uzoraka meda, uzorkovanih na području sjeverozapadne Hrvatske. Tijekom 2018. godine uzorkovano je ukupno 40 uzoraka različitih vrsta meda te je provedena analiza aerobnih mezofilnih bakterija, bakterija iz porodice Enterobacteriaceae, sulfitreducirajućih klostridija te kvasaca i plijesni prema kriterijima Vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu. Od ukupnog broja pretraženih uzoraka, prisutnost kvasaca utvrđena je u 25,0% uzoraka meda, dok je u 27,5% uzoraka utvrđena prisutnost plijesni u koncentraciji od 10 do 100 cfu/g. Na izdvojenim izolatima plijesni koji su bili nesukladni u odnosu na preporučeni kvantitativni kriterij (10 cfu/g), provedena je daljnja identifikacija, čime je u uzorcima meda utvrđena prisutnost sedam rodova plijesni: Cladosporium, Penicillium, Alternaria, Mucor, Acremonium, Paecylomyces i Pestalotiopsis. Iako se rodovi plijesni izdvojeni u ovom istraživanju smatraju čestim onečišćivačima pčelinjih proizvoda, njihova prisutnost upućuje na nužnost proizvodnje sukladno pravilima dobre pčelarske prakse uz sustavno provođenje mikrobiološke kontrole meda i drugih pčelinjih proizvoda.
Ključne riječi
med; mikrobiološka analiza; plijesni; identifikacija
Hrčak ID:
223817
URI
Datum izdavanja:
25.3.2019.
Posjeta: 3.205 *