Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Aktualnost i originalnost Wojtylinih analiza personalne strukture samoodređenja

Iris Tićac ; Teologija u Rijeci - Područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 259 Kb

str. 761-766

preuzimanja: 771

citiraj


Sažetak

Nakana je ovog rada osvijetliti i vrednovati velik doprinos, te aktualnost i originalnost Wojtyline personalističke antropologije. U Wojtyle susrećemo originalnu koncepciju čovjeka kao osobe koju je izgradio i produbljivao kao temelj etike.
Ovaj rad polazi od teze da su pojmovi samoodređenja i transcendencije ključni za Wojtylino poimanje ljudske osobe, i kreativan nastavak i nadopunu Akvinčeva objektivnog personalizma, za povezivanje klasične misli s modernom mišlju, posebice fenomenologijom, te da predstavljaju važan doprinos personalističkoj antropologiji i etici. Wojtylina koncepcija personalne strukture samoodređenja razmatra se na pozadini njegovih nastojanja da izgradi personalističku koncepciju čina. Temeljem Wojtylinih originalnih analiza personalne strukture samoodređenja u radu se želi pokazati na čemu se temelji osobi vlastita autonomija, te u čemu se sastoji smisao ljudske autoteleologije.

Ključne riječi

samoodređenje; samoposjedovanje; samovladanje; transcedencija; sloboda; sebe-ostvarenje; autoteleologija

Hrčak ID:

22520

URI

https://hrcak.srce.hr/22520

Datum izdavanja:

25.2.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.648 *