Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Odnos »filozofijskog vjerovanja« i objavljene religije kod Karla Jaspersa

Josip Oslić ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Danijel Tolvajčić ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 278 Kb

str. 603-625

preuzimanja: 900

citiraj


Sažetak

Članak analizira Jaspersovu ideju »filozofijske vjere« i njezin odnos prema religiji. Iako nije napisao knjigu koja bi se izričito bavila filozofijom religije, njegova se filozofija, u određenom smislu, može označiti kao »Religionsphilosophie«. Jaspersovu se filozofiju ne može okarakterizirati kao kršćansku filozofiju, ali očito je kako postoje određene analogije između kršćanstva i njegove filozofijske vjere. »Filozofijska vjera« jedan je od ključnih Jaspersovih filozofijskih koncepata, a predstavlja treći put između isključivosti religija i empirijskih znanosti.
Jer ne želi biti niti naprosto konfesionalna »vjeroispovijest«, i samu sebe razumije kao apel za čovjekovu slobodu, filozofijska se vjera ne može ispovijedati u definiranim stavovima, ali se može izreći u stavovima - »filozofijskim sadržajima vjerovanja«. Pet je temeljnih stavova: »Bog jest«, »opstoji bezuvjetni zahtjev«, »čovjek je konačan i nedovršiv«, »čovjek može živjeti pod Božjim vodstvom«, »svijet ima iščezavajući opstanak između Boga i egzistencije«.
Ti sadržaji nisu obvezno znanje, već radije svaki od njih ima svoj izvor u osobnom iskustvu egzistencije - izvor su čovjeke slobode. Stoga su, prema Jaspersovu mišljenju, u suprotnosti s konfesionalnim religijama. Kao posljedica te suprotnosti, odnos se filozofijskog vjerovanja i objavljene religije može karakterizirati kao »borba«: filozofijska se vjera bori protiv religijskog zahtjeva za isključivošću, a za istinsku »biblijsku religiju« (kako je Jaspers razumije).
Biblijska je religija (integrirana u filozofijsku vjeru) Jaspersu mnogo više od crkvenog kršćanstva koje on izričito odbacuje. U kršćanstvu se polog vjere smatra apsolutnom, isklju-čujućom istinom. U filozofijskoj je vjeri istina skrivena, a čovjek je slobodan od religijskih dogmi.

Ključne riječi

Karl Jaspers; kritika religije; filozofijska vjera; religijska vjera; egzistencija; transcedencija

Hrčak ID:

22546

URI

https://hrcak.srce.hr/22546

Datum izdavanja:

12.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.275 *