Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.11608/sgnj.2019.24.023

Analiza koncepta: Timski rad Concept analysis: Teamwork

Tihana Batrnek orcid id orcid.org/0000-0002-0983-1551 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Osijek, Sveučilišni diplomski studij sestrinstva, Cara Hadrijana 10E, 31000 Osijek, Hrvatska
Mateo Gašpert orcid id orcid.org/0000-0002-3424-165X ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Osijek, Sveučilišni diplomski studij sestrinstva, Cara Hadrijana 10E, 31000 Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 110 Kb

str. 116-120

preuzimanja: 1.192

citiraj


Sažetak

Uvod: Timski rad predstavlja važan koncept u provođenju metoda zdravstvene njege. Analiza koncepta potrebna je zbog pojava poput korporativnog rada i suradnje, a trebala bi omogućiti bolje razumijevanje radi primjene u praksi, odnosno, poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga.
Metode: Pretraživana je EBSCO i PubMed baza podataka s ključnim riječima na engleskome jeziku: teamwork, nurse, nursing, concept i concept analysis. Pronađena su 264 članka. Za analizu koncepta upotrijebljen je model Cutcliffe i McKenna.
Rezultati: Timskom radu pridaju se sljedeći atributi: jednakost, rad na međuzavisnoj suradnji i zajedničko donošenje odluka. Preduvjeti su za timski rad dva ili više zdravstvena profesionalca s komplementarnim zaleđem i vještinama, otvorena komunikacija i dijeljenje informacija, razumijevanje svake profesionalne uloge, zajednički cilj svih članova zdravstvenog tima. Za zdravstvene djelatnike posljedice su timskog rada: zadovoljstvo na poslu, prepoznavanje individualnih doprinosa i motivacije, poboljšano mentalno zdravlje. Pacijentima timski rad donosi: poboljšanu kvalitetu skrbi, bolji ishod za pacijenata, zadovoljstvo uslugama. Zdravstvenim organizacijama timski rad donosi: zadovoljne i predane djelatnike, bolju kontrolu troškova i zadržavanje radne snage. Rasprava: Rezultati uključenih istraživanja utvrdili su da se od 54 smrtna ishoda liječenja, koja su se dogodila pogreškom članova zdravstvenog tima, 8 do 12 moglo spriječiti da je zajednički rad članova tima bio kvalitetniji. Utvrđeni su razlozi zašto timski rad u zdravstvu nije zadovoljavajući: visoko obrazovanje djelatnika, zbog čega se izbjegavaju razgovori i diskusije da se pojedinac ne bi osramotio ili da ne bi uvrijedio nekoga tko je višeg ranga, čest rad u smjenama i sl. Zaključak: Zajednički cilj i učinci organizacijskog konteksta važni su aspekti. Oni potiču na kritičko razmišljanje te naglašavaju potrebu za daljnje istraživanje timskog rada u zdravstvu.

Ključne riječi

analiza; koncept; timski rad

Hrčak ID:

225719

URI

https://hrcak.srce.hr/225719

Datum izdavanja:

28.9.2019.

Posjeta: 2.239 *