Veterinarska stanica, Vol. 50 No. 5, 2019.
Pregledni rad
Kukci u hranidbi životinja
Marija Duvnjak
orcid.org/0000-0002-5250-9832
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Kristina Kljak
orcid.org/0000-0003-2655-897X
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Matko Lončar
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Jelka Pleadin
orcid.org/0000-0002-0768-0462
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Gazić
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Rajnović
orcid.org/0000-0002-0521-787X
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Darko Grbeša
orcid.org/0000-0002-4463-1221
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Kukci predstavljaju izvrstan izvor visokovrijednog i dobro probavljivog proteina za monogastrične domaće životinje. Protein kukaca u odnosu na konvencionalna proteinska krmiva odlikuje se višim sadržajem i probavljivosti aminokiselina te nižom cijenom proizvodnje što ga čini atraktivnim zamjenskim krmivom. Međutim, temeljem važećeg zakonodavstva, kukci i prerađeni proizvodi od kukaca trenutno nemaju znatan udio u proizvodnji hrane za životinje u Europskoj uniji. Navedeno stanje će se u skorijoj budućnosti najvjerojatnije promijeniti. Tako je od 2017. godine prerađeni životinjski protein podrijetlom iz kukaca dopušteno koristiti za akvakulturu, dok se korištenje u ostalim kategorijama monogastričnih domaćih životinja razmatra. U ovom će radu biti opisane nutritivne karakteristike kukaca, njihova uporabljivost i najnovija zakonska regulativa vezana uz uporabu ovog tipa životinjskog proteina.
Ključne riječi
kukci; hranidba životinja; proteinska krmiva
Hrčak ID:
225790
URI
Datum izdavanja:
1.10.2019.
Posjeta: 2.064 *