Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.30754/vbh.62.1.708

Društvo knjižničara Zadar prema sedamdesetoj obljetnici : teme predavanja i seminara

Vera Vitori


Puni tekst: hrvatski pdf 284 Kb

verzije

str. 77-102

preuzimanja: 405

citiraj


SažetakCilj. Rad ukazuje na povijest djelovanja Društva knjižničara Zadar, koje pripada najstarijim knjižničarskim udrugama u Hrvatskoj, u razdoblju od 1949. do 2018. godine. Cilj je rada opisati zastupljenost tema u predavanjima i seminarima u organizaciji Društva ili izvan njega i time ukazati na značaj knjižničarske udruge u stjecanju stručnih znanja i podizanju razine strukovnog djelovanja, kao i promicanju suvremenih trendova u struci.

Metodologija. U izradi rada koristila se povijesna metoda u korištenju arhivske i ostale građe.

Rezultati. Rad ukazuje na djelovanje Društva knjižničara Zadar kroz dulje razdoblje, na njegov razvoj i postignuća unatoč pojedinim razdobljima smanjene aktivnosti. Prikazujući aktivnost Društva knjižničara Zadar, rad ukazuje i na praćenje novih spoznaja i suvremenih trendova u knjižničarstvu s kojima se upoznaje i obrazuje lokalna knjižničarska zajednica.

Originalnost. Rad nastoji obuhvatiti djelatnosti Društva knjižničara Zadar u razdoblju od sedamdeset godina, s naglaskom na ulozi u obrazovanju knjižničara putem predavanja i seminara. Po prvi put daje se kronološki prikaz tema izlaganja, koje prate potrebe knjižničarske zajednice toga razdoblja. Time je rad ujedno i rekonstrukcija povijesnog razvoja knjižničarstva na lokalnom prostoru kroz navedeno razdoblje, koji je odraz stanja razvoja knjižničarstva uopće.

Ključne riječi

Društvo knjižničara Zadar; knjižničarske udruge; povijest; teme predavanja

Hrčak ID:

226731

URI

https://hrcak.srce.hr/226731

Datum izdavanja:

30.7.2019.

Posjeta: 864 *