Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.30754/vbh.62.1.689

Serendipitet u informacijskom ponašanju ili slučajno nailaženje na informacije

Mirta Matošić


Puni tekst: hrvatski pdf 308 Kb

verzije

str. 219-236

preuzimanja: 542

citiraj


Sažetak


Cilj. Predstaviti koncept serendipiteta ili nailaženja na informacije, staviti ga u kontekst informacijskog ponašanja, razmotriti poticaje za istraživanje te dati pregled literature u kojoj se obrađuje tema serendipiteta u informacijskom ponašanju, kao i one u kojoj se definira pojam serendipiteta. Isto tako, cilj je predstaviti i radove u kojima se promišlja primjena koncepta serendipiteta u pretraživanju informacija te u edukaciji o informacijskoj pismenosti.

Pristup/metodologija. Pregled relevantne literature vezane uz pojam serendipiteta, sinteza dosadašnjih istraživanja i kritičko promišljanje o temi.

Rezultati. Predstavljen je pojam serendipiteta u kontekstu informacijskog ponašanja, ali i njemu srodni pojmovi kao što su slučajno nailaženje na informacije i serendipno pronalaženje informacija te drugi. Iako se s proučavanjem serendipiteta u informacijskim znanostima počelo tek relativno nedavno, do danas je izrađeno nekoliko modela informacijskog ponašanja koji uključuju slučajno nailaženje na informacije, kao i samostalnih modela slučajnog nailaženja na informacije. U ovom je radu predstavljen pregled takvih modela.

Originalnost/vrijednost. Ovaj rad predstavlja sintezu dosadašnjih istraživanja na temu serendipiteta te opisuje najnovije trendove u istraživanju teme. Također, ovo je prvo predstavljanje fenomena serendipiteta u kontekstu informacijskog ponašanja hrvatskoj znanstvenoj i stručnoj zajednici na hrvatskom jeziku.

Ključne riječi

informacijsko ponašanje; traženje informacija; serendipitet

Hrčak ID:

226737

URI

https://hrcak.srce.hr/226737

Datum izdavanja:

30.7.2019.

Posjeta: 1.126 *