Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.30754/vbh.62.1.642

Život knjige – zaštita pisane baštine u knjižnici zagrebačkog Pravnog fakulteta

Andrea Horić
Goran Vržina


Puni tekst: hrvatski pdf 298 Kb

str. 383-404

preuzimanja: 574

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je ovog rada upoznati širu stručnu zajednicu s iskustvom i praksom na području zaštite i trajnog očuvanja rijetkih i vrijednih knjiga pravne tematike koje imaju status kulturnog dobra u Knjižnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pritom naglasiti važnost i ulogu knjižnica u tom području.

Pristup. Nakon sažetog pregleda karaktera i svojstava zbirke rijetkosti koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, rad je predstavio način njezine zaštite i očuvanja provedbom konzervatorsko-restauratorskih tehnika i postupaka te digitalizacije putem sustava za neinvazivnu low light digitalizaciju na primjeru izvornika iz 16. stoljeća.

Rezultati. Prati se put identificiranja, odabira, zaštite, očuvanja te prezentacije mogućnosti očuvanja pisane baštine.

Praktična primjena. Kroz prikaz primjera zaštite i očuvanja konkretnog primjerka iz 16. st. skreće se pozornost znanstvene i stručne zajednice i srodnih profesija na mogućnosti neinvazivne digitalizacije.

Društveni značaj. Knjižničarskoj i srodnim profesijama , ali i široj javnosti, skreće se pozornost na vrijednu baštinu iz fonda Knjižnice Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja kroz primjenu moderne tehnologije postaje dostupna za korištenje.

Originalnost. Ovaj rad opisuje i prati do sada neobjavljene podatke o vrijednoj pisanoj baštini Knjižnice Pravnog fakulteta u Zagrebu, kao i nove metode očuvanja i korištenja te baštine kroz moderne tehnologije.

Ključne riječi

zaštita; pisana baština; knižnice; konzervatorsko-restauracijske tehnike i postupci; low light digitalizacija

Hrčak ID:

226751

URI

https://hrcak.srce.hr/226751

Datum izdavanja:

30.7.2019.

Posjeta: 1.035 *