Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Jesu li odjeli intenzivnog liječenja jedini rezervoar rezistentnih mikroorganizama?

Ivana Stanušić ; Faculty of Medicine in Osijek, University Josip Juraj Strossmayer, Osijek, Croatia
Dubravka Ivić ; Department of Intensive Care, University Hospital Centre Osijek, Osijek, Croatia
Dinko Paulić orcid id orcid.org/0000-0001-9890-2755 ; Microbiology Department, Institute of Public Health Osijek-Baranja County, Osijek, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 696 Kb

str. 60-68

preuzimanja: 592

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja: Cilj rada je utvrditi učestalost i epidemiološka obilježja infekcija uzrokovanih rezistentnim mikroorganizmima te ispitati moguće čimbenike rizika odgovorne za kolonizaciju i pojavu infekcija tim uzročnicima.
Nacrt studije: Presječno istraživanje.
Ispitanici i metode: U istraživanje je uključeno 185 ispitanika liječenih u Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu tijekom 2016. i 2017. godine, kod kojih je bila potvrđena kolonizacija ili infekcija rezistentnim bolničkim mikroorganizmima. Demografski i klinički podatci o ispitanicima prikupljeni su iz povijesti bolesti i mikrobiološkog protokola.
Rezultati: Prije dolaska u JIL, 49,2 % ispitanika bilo je kolonizirano, a 31,4 % njih inficirano rezistentnim uzročnikom. Najčešće je izoliran multiplorezistentan Acinetobacter baumannii. Kolonizaciju u JIL-u steklo je 60,5 %, a infekciju 59,4 % ispitanika. Osnovna bolest, kirurški zahvat i vrijeme boravka na odjelu pogodovali su kolonizaciji i infekciji prije dolaska u JIL, dok su kritično stanje, umjetni dišni put, strojna ventilacija, kirurške intervencije i vrijeme boravka u JIL-u rizični čimbenici odgovorni za pojavu kolonizacije i infekcije u JIL-u. Nije uočena razlika u pojavnosti infekcija između kirurških i ne-kirurških bolesnika.
Zaključak: JIL-ovi nisu jedini rezervoari rezistentnih mikroorganizama.
Dio bolesnika s drugih bolničkih odjela koloniziran je ili inficiran već pri dolasku u JIL, a dio stječe infekciju i kolonizaciju u JIL-u. Izolati su pretežito gram-negativne bakterije među kojima je najzastupljeniji Acinetobacter baumannii. Kolonizaciji i infekciji na odjelima i u JIL-u doprinose priroda i težina bolesti, izloženost invazivnim terapijskim postupcima i boravak u okruženju s visokom prevalencijom rezistentnih mikroorganizama.

Ključne riječi

bakterijska rezistencija; bolničke infekcije; jedinica intenzivnog liječenja; kolonizacija

Hrčak ID:

226965

URI

https://hrcak.srce.hr/226965

Datum izdavanja:

22.10.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.367 *