Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Djelovanje dr. Milana Kovačevića u prvoj polovici 20. stoljeća : kotarski liječnik u Đurđevcu i suradnik Liečničkog viestnika (1893. - 1904. godine)

Vladimir Miholek


Puni tekst: hrvatski pdf 2.170 Kb

str. 123-136

preuzimanja: 304

citiraj


Sažetak

Dr. Milan Kovačević, liječnik, književnik i novinar, službovao je kao kotarski liječnik u Đurđevcu nepune dvije godine. Svoja zapažanja i iskustva iz liječničke prakse na području đurđevečkoga kotara iznio je u dva nastavka u Liečničkom viestniku (1897. godine), glasilu Zbora liječnika kraljevina Hrvatske i Slavonije. Njegovi su podatci podosta rasvijetlili stanje zdravstva na tom području krajem 19. stoljeća. Ostali njegovi članci objavljeni u časopisu govore o problemima s kojima su se liječnici susretali u svome radu, pogotovo na selu. U dvama pak člancima javio se kao liječnik hrvatskih iseljenika u Alleghenyiju/Pittsburgu (SAD), kojima je liječničkom zboru u Hrvatskoj predstavio svoje službovanje, probleme liječničke prakse i stanje liječništva na američkom tlu. Zabilježen je i njegov rad unutar Zbora, napose nastojanje oko osnutka liječničke komore. Osim toga, ukratko je prikazan i osvrt na njegovo književno i novinarsko stvaralaštvo u domovini i SAD-u, kao i kratkotrajno političko
djelovanje, odnosno njegovo protivljenje ulasku hrvatskih zemalja u jugoslavensku monarhističku tvorevinu te represijama koje je ona provodila nad Hrvatima.

Ključne riječi

dr. Milan Kovačević; zdravstvo; liječništvo; književno i novinarsko stvaralaštvo; političko djelovanje; Đurđevec; Allegheny/Pittsburg (SAD)

Hrčak ID:

227038

URI

https://hrcak.srce.hr/227038

Datum izdavanja:

5.11.2017.

Posjeta: 662 *