Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Posjedovna struktura u sustavu čimbenika aktivnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Dragutin Rilke ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Božidar Petrač ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.186 Kb

str. 47-62

preuzimanja: 269

citiraj


Sažetak

Visoki udjel obiteljske poljoprivrede u poljoprivredi Republike Hrvatske, u posjedovanju i uporabi osnovnih čimbenika poljoprivredne aktivnosti, prije svega poljoprivrednog, a posebno obradivog i oraničnog zemljišta, poljoprivredne radne snage, tehničkih sredstava i fonda produktivne stoke, čini pitanja vezana za uspješnost poslovanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, predmetom izuzetnog znanstvenog interesa. Jedno od pitanja je pitanje veličine proizvodno-tehničkih jedinica tj. veličine obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odnosno posjedovne strukture u obiteljskoj poljoprivredi.
Posjedovnom strukturom određena je struktura obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava prema njihovim veličinama. Kako o veličini obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva zavisi njihova organiziranost, proizvodna orijentacija, robnost, opremljenost tehnikom i primjena suvremene tehnologije, u predmetnom radu analiziraju se utjecaji veličine gospodarstva na spomenuta područja.
Analizom utjecaja veličine gospodarstva na organizaciju proizvodnje, na proizvodnu orijentaciju, na robnost, na tehničku opremljenost i na primjenu suvremene tehnologije nedvosmisleno se utvrdilo, polazeći sa svih analiziranih stajališta, da je pretpostavka uspješnog uključivanja obiteljske poljoprivrede u ostvarivanje željenih ciljeva razvijanje posjedovne strukture, u smislu njena mijenjanja, s tim da se drastično smanji broj sitnih posjeda, odnosno gospodarstava, a poveća broj onih krupnijih. Drugim riječima teži se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima dovoljno velikim da uspješno ostvaruju svoj dio zadataka u ostvarivanju ekonomskih funkcija poljoprivrede.

Ključne riječi

poljoprivreda; obiteljska poljoprivreda; posjedovna struktura; Republika Hrvatska

Hrčak ID:

228119

URI

https://hrcak.srce.hr/228119

Datum izdavanja:

1.10.1993.

Posjeta: 563 *