Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prijedlozi implementacije elemenata proširene stvarnosti s ciljem proširenja turističke ponude grada Čakovca

Nenad Breslauer ; Međimursko veleučilište u Čakovcu, Čakovec, Hrvatska
Dajana Maria Horvat orcid id orcid.org/0000-0003-2223-8442 ; Međimursko veleučilište u Čakovcu, Čakovec, Hrvatska
Dora Jovanovska orcid id orcid.org/0000-0003-3324-0353 ; Međimursko veleučilište u Čakovcu, Čakovec, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 394 Kb

str. 15-19

preuzimanja: 296

citiraj


Sažetak

Implementacija suvremenih i inovativnih informacijsko-komunikacijskih tehnologija poput proširene stvarnosti utječe na cijeli niz društvenih konstrukata na globalnom i domaćem planu. Elementi proširene stvarnosti u današnjem društvu učestalo su prisutni, tako je iste moguće pronaći unutar medicine, sporta, filmske industrije, industrije računalnih igara i mnogih drugih.
Razvojem aplikacija proširene stvarnosti s ciljem proširenja turističke ponude grada Čakovca, korisnicima bi se omogućilo pružanje kvalitetnije usluge, a Čakovcu kao turističkoj destinaciji, potaklo bi se pomlađivanje pomoću novih distribucijskih kanala. Osim navedenoga, osiguravaju se nove atraktivnosti te se pruža nova kvaliteta turističkih sadržaja.
Kako bi se osiguralo maksimalno povećanje koristi od turizma i dugoročnozanimanje za samu turističku ponudu, potrebno je implementirati inovativne tehnološke pristupe. Svakodnevno, želje i potrebe turističkih korisnika rastu te je iste moguće ispuniti uvođenjem novih softverskih rješenja. Primjenom elemenata proširene stvarnosti u turističkoj ponudi korisnicima se omogućava samostalni iskustveni doživljaj s naglaskom na individualno učenje, bez potrebe za uslugama turističkih vodiča ili druge vrste posrednika.
Cilj rada je opisati potencijalnu primjenu tehnologije proširene stvarnosti u svrhu proširenja turističke ponude te privlačenja većega broja turista.

Ključne riječi

grad Čakovec; primjena; proširena stvarnost; turizam

Hrčak ID:

230276

URI

https://hrcak.srce.hr/230276

Datum izdavanja:

17.12.2019.

Posjeta: 840 *