Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Pristup djetetu koje šepa u ordinaciji obiteljske medicine

Tina Zavidić ; Istarski domovi zdravlja
Đino Lovrinić ; Specijalistička ordinacija opće medicine, Pazin
Leonardo Bukmir ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 385 Kb

str. 41-49

preuzimanja: 1.717

citiraj


Sažetak

Šepanje je relativno čest razlog dolaska roditelja s malim djetetom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru na pregled, uz učestalost od oko četiri slučaja na 1000 pregleda. Definira se kao neujednačeno, grčevito, otežano hodanje, obično uzrokovano bolom, slabošću ili deformitetom. Najčešće je riječ o benignom, prolaznom stanju, no može se raditi i o životno ugrožavajućem stanju.
Cilj je prikazati pristup koji treba imati liječnik obiteljske medicine u diferencijalno-dijagnostičkom postupku i skrbi za dijete koje šepa. Za potrebe ovog preglednog rada pretraživana je literatura vezana uz prisutnost bolnog kuka i posljedičnog šepanja kod djece te postojeće smjernice iz ovog područja.
Pri evaluaciji šepanja najvažnije je uzeti detaljnu anamnezu i učiniti kompletan fizikalni pregled djeteta. Važno je poznavati smjernice za postupanje kod pojave šepanja u djece, kako bi se na vrijeme otkrila potencijalno opasna medicinska stanja koja mogu za posljedicu imati invaliditet, ali i da se ne bi pretjeranim dijagnostičkim postupcima i liječenjem naštetilo djeci koja boluju od benignih, samolimitirajućih bolesti manifestiranim šepanjem.
Uloga liječnika obiteljske medicine je i skrb za malu djecu. Cjeloživotnom edukacijom liječnika, detaljno uzetom anamnezom i fizikalnim pregledom bolesnika te dodatnim dostupnim dijagnostičkim pretragama u potpunosti se može pratiti razvoj bolesti te pravovremeno prepoznati komplikacije ako do njih dođe.


Ključne riječi

Dijete; šepanje; bolni kuk; obiteljska medicina

Hrčak ID:

230759

URI

https://hrcak.srce.hr/230759

Datum izdavanja:

20.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.602 *