Izvorni znanstveni članak
Primjena Enterococcus faecalis 101 iz mlijeka u proizvodnji trajnih kobasica
Nevijo Zdolec
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Matea Čop
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vesna Dobranić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Enterococcus faecalis 101 izoliran je iz sirovog mlijeka i primijenjen u proizvodnji trajnih kobasica od svinjskog mesa u domaćinstvu. Soj pokazuje inhibicijsko djelovanje prema bakteriji L. monocytogenes in vitro. Tijekom zrenja kobasica praćen je broj aerobnih mezofilnih bakterija, bakterija mliječne kiseline, enterokoka, kvasaca i plijesni, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Pseudomonas spp. i Yersinia enterocolitica. Patogene bakterije nisu izolirane, a broj enterokoka u inokuliranoj kobasici ostao je nepromijenjen tijekom zrenja (5 log CFU/g). Kultura E. faecalis 101 nije utjecala nepovoljno na senzorna svojstva kobasica. Potrebna su dodatna istraživanja sigurnosti soja s obzirom na virulentnost, rezistenciju i biogene amine.
Ključne riječi
Enterococcus faecalis; trajne kobasice; zaštitna kultura
Hrčak ID:
231251
URI
Datum izdavanja:
13.3.2017.
Posjeta: 1.413 *