Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Obrada industrijske otpadne vode iz proizvodnje celuloze i papira

Stanka Zrnčević ; Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 901 Kb

str. 317-341

preuzimanja: 1.347

citiraj


Sažetak

Kompleksnost sastava i dokazana toksičnost otpadnih voda nastalih u industriji celuloze i papira (engl. Pulp and Paper Mill Wastewater - PPMW) predstavlja veliku opasnost za sve sastavnice okoliša. Zbrinjavanje takvih voda vrlo je specifično i složeno te redovito zahtijeva kombinaciju različitih postupaka obrade kako bi se ove vode učinile neškodljive te zadovoljili propisani zakon-ski kriteriji za ispust u okoliš.
U ovom radu prikazani su procesi proizvodnje celuloze i papira, koji direktno utječu na količinu i kakvoću nastalih otpadnih voda. Navedeni su podatci o sastavu otpadne vode, njihov utjecaj na akvatični ekosustav i učinak toksičnih sastojaka na različite testne organizme.
Prema objavljenim rezultatima istraživanja, opisani fizikalno-kemijski i biološki postupci obrade i navedeni su podatci o njihovoj učinkovitosti u smanjenju opterećenja.
Nadalje, predstavljena su nova saznanja vezana za obradu otpadnih voda industrije celuloze i papira koja mogu poslužiti kao osnova za daljnja istraživanja u tom području

Ključne riječi

otpadne vode; kemijski sastav; toksični učinci; metode obrade

Hrčak ID:

232942

URI

https://hrcak.srce.hr/232942

Datum izdavanja:

13.1.2020.

Podaci na drugim jezicima: njemački engleski

Posjeta: 2.213 *