Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.30754/vbh.62.2.771

Analiza uspješnosti kupnje knjiga za fond Sveučilišne knjižnice Rijeka

Sanja Kosić orcid id orcid.org/0000-0003-1516-5214 ; Sveučilišna knjižnica Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 395 Kb

str. 131-148

preuzimanja: 229

citiraj


SažetakCilj. Sveučilišna knjižnica Rijeka ima na raspolaganju ograničena sredstva namijenjena kupnji knjižnične građe. Cilj je ovoga rada analizom dostupnih podataka o korištenosti građe nabavljene kupnjom utvrditi u kojem je stupnju ta nabava uspješna, odnosno koliko se kupljena građa zaista i koristi te pokušati identificirati razloge nekorištenja.

Pristup/metodologija/dizajn. Na temelju izvještaja o posudbi građe generiranih iz knjižničnog programa provedena je analiza korištenosti građe nabavljene kupnjom. Analiza je provedena na omeđenim publikacijama nabavljenim i korištenim u petogodišnjem razdoblju od 2014. do 2018. godine.

Rezultati. Rezultati analize pokazali su da se najviše nabavlja domaća građa, da sa- držajno građa odgovara područjima koja se izučavaju na Sveučilištu te da je vrlo visok postotak građe koja je kupljena za fond Knjižnice zaista i posuđen od strane korisnika.

Ograničenja. Kako Knjižnica kupuje iznimno mali broj serijskih publikacija, analiza je ograničena na kupljene monografije.

Praktična primjena. Metodologiju analize može se primijeniti u knjižnicama koje imaju pristup istim ili sličnim izvorima podataka. Primjenjiva je u knjižnicama koje smatraju potrebnim povremeno procjenjivati uspješnost vlastite nabavne politike, a gledano kroz (ne)korištenje nabavljene građe bez obzira na sam način nabave. Također, rezultate analize može se koristiti kao argument u razgovorima s osnivačem i drugim eventualnim financijerima u nastojanju osiguravanja više sredstava za nabavu, odnosno za prilagodbu vlastite nabavne politike ukoliko se procijeni da je to potrebno.

Originalnost/vrijednost. Uobičajeno metode vrednovanja knjižničnih zbirki promatraju zbirku, odnosno cjelokupni knjižnični fond kao cjelinu bez obzira na sam način nabave građe. Provedena analiza fokusirana je pak na građu nabavljenu na određeni način, bez obzira na to u koju je zbirku ta ista građa uvrštena, a nastojeći procijeniti jesu li dostupna sredstva utrošena na najbolji mogući način, i to s aspekta korisnika.

Ključne riječi

analiza korištenosti knjiga, kupnja knjiga, Sveučilišna knjižnica Rijeka, vrednovanje knjižničnog fonda

Hrčak ID:

233987

URI

https://hrcak.srce.hr/233987

Posjeta: 451 *