Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31306/s.62.1.3

Zdravstveni pregledi učenika prije upisa u frizersku strukovnu školu

Tea Samardžić ; Specijalistička ordinacija medicine rada J. Ferenc-Ledić, Koprivnica, Hrvatska
Jelena Macan ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Jedinica za medicinu rada i okoliša, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 316 Kb

str. 19-28

preuzimanja: 645

citiraj


Sažetak

Frizeri zbog stalnog kontakta s vodom i štetnim kemikalijama ubrajaju se u visokorizičnu skupinu za razvoj profesionalnih bolesti kože (PBK) koje se u 90 % slučajeva odnose na iritativne ili alergijske kontaktne dermatitise šaka i podlaktica. Razdoblje od početka izloženosti kožnim štetnostima do pojave prvih simptoma na koži veoma je kratak, prosječno 2,1 godinu, što znači da oni mogu biti prisutni već tijekom školovanja. Cilj ovog rada je procijeniti učinkovitost zdravstvenih pregleda prije upisa u srednju školu kao alata za primarnu prevenciju PKB među frizerskim učenicima.
Istraživanje je provedeno 2015. godine u strukovnoj školi u Zagrebu. Svih 128 frizerskih učenika trećih razreda pozvano je da sudjeluju u istraživanju, a odazvala se 101 učenica prosječne dobi 17 godina. Podaci su prikupljeni zdravstvenom anketom s pitanjima o načinu i sadržaju pregleda koji su učenici obavili prije upisa u školu.
Osamdeset devet (88 %) učenica navodi da su prije upisa u školu pregledane od strane liječnika: 48 (54 %) od specijaliste medicine rada, 5 (6 %) specijaliste/liječnika obiteljske medicine, 11 (12 %) specijaliste školske medicine, a 19 (21 %) učenica se ne sjeća specijaliste. Od 78 učenica koje su se prisjetile sadržaja pregleda kod 48 (62 %) pregledana je koža, a 54 (69 %) je upitano za prisutnost alergija.
Rezultati ukazuju na manjkavost u provođenju prethodnih pregleda za upis u strukovne škole. Posljedično se u školovanje propuštaju učenici s postojećim kožnim tegobama koje bi rad u rizičnim zanimanjima dodatno pogoršao ili pospješio nastanak PBK. Postoji potreba za osnaživanjem i standardizacijom sadržaja pregleda prije upisa u strukovne škole kao prve faze profesionalne orijentacije i selekcije te dugotrajnog očuvanja radne sposobnosti.


Ključne riječi

visokorizična zanimanja; frizeri; profesionalne bolesti kože; primarna prevencija; prethodni pregledi; profesionalna orijentacija; medicina rada

Hrčak ID:

236610

URI

https://hrcak.srce.hr/236610

Datum izdavanja:

3.4.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.557 *