Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Povezanost dispozicijskog mindfulnessa s mentalnim i tjelesnim zdravljem hrvatskih policajaca

Ivana Glavina Jelaš ; Visoka policijska škola, MUP RH, Zagreb
Jurica Pačelat ; Visoka policijska škola, Policijska akademija, MUP RH, Zagreb, Hrvatska
Kruno Mahnet ; PU zagrebačka, MUP RH, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 418 Kb

verzije

str. 5-22

preuzimanja: 425

citiraj


Sažetak

Istraživanja dosljedno pokazuju da je mindfulness osobina povezana s boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem. Cilj ovoga istraživanja bilo je ispitivanje povezanosti mindfulness osobine sa stresom (općim i poslovnim), sagorijevanjem, tjeskobom, depresijom, mentalnim i tjelesnim zdravljem u policijskih službenika u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno na N=116 policijskih službenika iz tri različite policijske postaje (Zagreb, Dubrovnik, Zadar). Od upitnika rabljeni su sljedeći:
BDI – II (Beck Depression Inventory), CORE-OM (Clinical Outcomes in Routine Evaluation – Outcome Measure), MBI (Maslach Burnout Inventory), BAI (Beck Anxiety Inventory), ISP (Upitnik intenziteta stresa na poslu), MAAS (Mindful Attention Awareness Scale) i PHQ (Physical Health Questionnaire). Policijski stres mjeren je česticama konstruiranim u svrhu istraživanja.
Rezultati su pokazali da postoji značajna povezanost između mindfulness osobine i gotovo svih ispitivanih varijabli te da su policajci s nižim rezultatom na mjeri mindfulness osobine slabijeg mentalnog i tjelesnog zdravlja, da su depresivniji, tjeskobniji, emocionalno iscrpljeniji, imaju
više simptoma depersonalizacije i doživljavaju više stresa. Iako su istraživanja mindfulnessa i kao osobine i kao tretmana uistinu mnogobrojna, malo ih je provedeno i objavljeno glede policijske populacije, stoga ovo predstavlja jedno od rjeđih istraživanja.

Ključne riječi

mindfulness; policija; mentalno zdravlje; tjelesno zdravlje

Hrčak ID:

237951

URI

https://hrcak.srce.hr/237951

Datum izdavanja:

12.5.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.440 *