Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Učinak fizioterapije na rizik od pada kod osoba sa cerebelarnom ataksijom- prikaz slučaja

Martina Rilović Đurašin orcid id orcid.org/0000-0002-4678-4715 ; Klinički bolnički centar Zagreb
Mirjana Telebuh orcid id orcid.org/0000-0002-4228-3542 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 207 Kb

str. 199-206

preuzimanja: 309

citiraj


Sažetak

Uvod: Cerebelarne ataksije razvijaju se kao rezultat lezije malog mozga, i/ili aferentnih i eferentnih puteva malog mozga. Ataksičan hod i poremećaj ravnoteže utječu na povećan rizik od pada, smanjuju pokretljivost, izazivaju strah od ponovnog pada, ograničavaju aktivnosti i socijalne participacije te posljedično smanjuju kvalitetu života i neovisnost.
Cilj: Utvrditi postoji li utjecaj fizioterapijskog tretmana na rizik od pada kod osoba s cerebelarnom ataksijom.
Materijali i metode: U radu je prikazan slučaj ispitanice s cereberalnom ataksijom. Fizioterapija se provodila u periodu od jedne godine, u ciklusima od 20 terapija, 3 puta tjedno. Terapija se provodila 60 – 90 minuta po tretmanu. Učinak fizioterapije na rizik od pada provjeravao se s Berg Balance Scale, Dynamic Gait Scale i International Cooperative Ataxia Rating Scale. Fizioterapijska procjena se provodila na početku i na kraju svakog ciklusa terapije, sveukupno 10 puta.
Rezultati: Berg Balance Scale pokazala je statistički značajnu razliku u mjerenju (p = 0,001) i time je ispitanica ušla u kategoriju niskog rizika od pada te postigla 48 % bolji rezultat u zadnjem mjerenje u odnosu na 1. mjerenje. Dynamic Gait Test pokazuje statistički značajni rezultat (p = 0,001) i 17 % bolji rezultat u zadnjem mjerenju u odnosu na 1. mjerenje, iako pacijentica od 1. do 10. mjerenja pripada u kategoriju rizika od pada. International Cooperative Ataxia Rating Scale pokazuje najmanje pomake u rezultatima, ali ipak statistički značajne (p = 0,016). U zadnjem mjerenju rezultat je manji 4 % u odnosu na 1. mjerenje, a manji broj bodova predstavlja bolji rezultat.
Zaključak: Fizioterapija koja je problemski orijentirana i usmjerena prema odgovarajućim funkcionalnim ciljevima pokazuje povoljan učinak na rizik od pada kod osoba s cerebelarnom ataksijom, čime se može povećati razina funkcionalnosti i kvaliteta života oboljelih.

Ključne riječi

cerebelarna ataksija, fizioterapeutski tretman, rizik od pada

Hrčak ID:

238380

URI

https://hrcak.srce.hr/238380

Posjeta: 563 *