Liječnički vjesnik, Vol. 142 No. 3-4, 2020.
Stručni rad
https://doi.org/10.26800/LV-142-3-4-13
ESPEN-ovo stručno mišljenje i praktične smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s infekcijom SARS-CoV-2*
Rocco Barazzoni
; Department of Medical, Surgical and Health Sciences, University of Trieste, Italy
Stephan C. Bischoff
; Institute of Nutritional Medicine, University of Hohenheim, Stuttgart, German
Joao Breda
; WHO European Office for Prevention and Control of Noncommunicable Diseases, WHO Regional Office for Europe, Moscow, Russian Federation
Kremlin Wickramasinghe
; WHO European Office for Prevention and Control of Noncommunicable Diseases, WHO Regional Office for Europe, Moscow, Russian Federation
Željko Krznarić
; Zavod za gastroenterologiju, hepatologiju i Odjel za kliničku prehranu, Klinika za unutrašnje bolesti, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, KBC Zagreb, Hrvatska
Dorit Nitzan
; Health Emergencies and Operation Management, World Health Organization (WHO) Regional Office for Europe, Copenhagen, Denmark
Matthias Pirlich
; Imperial Oak Outpatient Clinic, Endocrinology, Gastroenterology & Clinical Nutrition, Berlin, Germany
Pierre Singer
; Imperial Oak Outpatient Clinic, Endocrinology, Gastroenterology & Clinical Nutrition, Berlin, Germany
Sažetak
Pandemija infekcije COVID-19 predstavlja neviđene izazove i prijetnje za pacijente i zdravstvene sustave u cijelome svijetu. Akutne respiratorne komplikacije koje zahtijevaju liječenje u jedinicama intenzivnog liječenja (JIL) glavni su uzrok pobola i smrtnosti kod pacijenata sa infekcijom COVID-19. Pacijenti s najlošijim ishodima i većom smrtnošću su imunokompromitirani bolesnici, posebice starije dobi te polimorbidni, kao i pothranjeni bolesnici. Trajanje boravka u JIL-u, polimorbiditet i starija dob obično su povezani s visokim rizikom pothranjenosti, što je samo po sebi relevantan čimbenik rizika za veći pobol i smrtnost u bolesnika s kroničnim i akutnim bolestima. Za bolesnike s infekcijom COVID-19 često je potreban produljeni boravak u JIL-u u svrhu stabilizacije, a to može izravno uzrokovati ili pogoršati malnutriciju, uz pridruženi gubitak skeletne mišićne mase i funkcije koji vode ka invaliditetu, smanjenoj kvaliteti života i dodatnom morbiditetu. Prevenciju, dijagnozu i liječenje malnutricije stoga treba rutinski uključiti u liječenje bolesnika s infekcijom COVID-19. U ovome dokumentu Europsko društvo za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN) ima za cilj pružiti sažete smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s COVID-19 te predlaže 10 praktičnih preporuka. Praktične smjernice usmjerene su na bolesnike u JIL-u ili u slučaju starije dobi i polimorbiditeta, koji su neovisno povezani s malnutricijom i njezinim negativnim utjecajem na preživljavanje bolesnika.
Ključne riječi
BETAKORONAVIRUS; INFEKCIJE KORONAVIRUSOM – komplikacije, liječenje; RESPIRACIJSKA INSUFICIJENCIJA – etiologija, liječenje; MALNUTRICIJA – dijagnoza, liječenje, prevencija; PROCJENA NUTRITIVNOG STATUSA; PREHRAMBENI DODACI; NUTRITIVNA POTPORA – metode; INTENZIVNO LIJEČENJE – metode; JEDINICE INTENZIVNE SKRBI; NEINVAZIVNA VENTILACIJA; MEHANIČKA VENTILACIJA; EKSTUBACIJA – neželjeni učinci; SMETNJE GUTANJA – etiologija; TJELESNA AKTIVNOST; MIŠIĆNA SLABOST; KARANTENA; MEDICINSKA DRUŠTVA; EUROPA; SMJERNICE
Hrčak ID:
238508
URI
Datum izdavanja:
8.6.2020.
Posjeta: 3.366 *