Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Granične vrijednosti povećanja srca u sportaša

Radovan Medved ; Katedra za kineziološku psihologiju i sociologiju
Vlasta Pavišić-Medved ; Katedra za kineziološku psihologiju i sociologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 1.047 Kb

str. 72-80

preuzimanja: 189

citiraj


Sažetak

Pojam "sportsko srce" opisan je prvi puta 1899 godine (Henschen, Wiliams i Arnold). Dimenzije volumena sportskog srca povećale su se uporedo sa povećanjem intenziteta i trajanja treninga te usporedo sa poboljšanjem funkcionalnih sposobnosti kardiovaskularnog sistema. Prema donedavno priznatom shvaćanju najveća povećanja apsolutnog volumena srca nalaze se kod biciklista. Na temelju naših ispitivanja provedenih na skupini najboljih jugoslavenskih vaterpolista, smatramo da treba ovo shvaćanje korigirati u tom smislu, što se najveće vrijednosti apsolutnog volumena srca nalaze kod vaterpolista. Prosjek volumena srca naših ispitanika vaterpolista iznosio je 1214 ± 22 ccm. Kao uzroke ovako velikog povećanja srca kod vaterpolista nalazimo sljedeće:
- veliki intenzitet napora u vaterpolo igri, pri čemu se aktivira ogromna masa skeletne muskulatre
- neobično velike antropometrijske dimenzije vaterpolista, što uslovljava veliku tjelesnu masu, a veličina je srca upravo proporcionalna sa tjelesnom masom. Činjenica što se vaterpolo igra u vodi, omogućuje sportašima tih velikih dimenzija da vrše napore istrajnosti, što kod njih dovodi do daljnjeg povećanja već konstitucionalno povećanog srca.
U našem materijalu našli smo do sada opisane i najveće pojedinačne vrijednosti apsolutnog volumena srca jednog sportaša i jedne sportašice. Tako smo kod jednog vaterpoliste našli volumen srca od 1700 ccm, a kod jedne sportašice volumen od 1150 ccm. Ovo su najveće do sada opisane vrijednosti u literaturi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

240409

URI

https://hrcak.srce.hr/240409

Datum izdavanja:

1.1.1973.

Podaci na drugim jezicima: engleski ruski

Posjeta: 793 *