Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KREATIVNOST U OSNOVNOŠKOLSKIM UVJETIMA

Ida Somolanji ; Osnovna škola "Tordinci", Tordinci, Hrvatska
Ladislav Bognar ; Učiteljski fakultet, Osijek, Lorenza Jagera 9


Puni tekst: hrvatski pdf 137 Kb

str. 87-94

preuzimanja: 8.002

citiraj


Sažetak

Početkom dvadesetoga stoljeća počeo se intenzivnije istraživati fenomen ljudske kreativnosti. Danas postoji stotinjak definicija kreativnosti što jasno govori koliko je ovaj pojam još uvijek u velikoj mjeri zagonetan. Možemo razlikovati četiri kategorije kreativnosti – kreativnu osobu, kreativni produkt, kreativni proces i kreativnu okolinu, a unutar tih kategorija potencijalnu i aktualnu kreativnost, te primarnu i sekundarnu kreativnost.
Kreativnost ima posebno značenje u odgoju i obrazovanju. Smatra se da za razvoj kreativnosti posebno značenje ima pozotivna razredna klima, a veliko se značenje pridaje i dječjoj igri. Presudnu ulogu ipak ima učitelj koji kroz vlastitu kreativnost nalazi najbolju motivaciju za svoju aktivnost, ali kreativan učitelj potiče i razvoj kreativnosti učenika.
Zato edukacija budućih učitelja, a i proces permanentne edukacije učitelja ima veliko značenje kako u razvoju osbnih kreativnih potencijala učitelja tako i osposobljavanju učitelja za poticanje kreativnosti učenika. U permanentnoj edukaciji kao pogodan oblik pokazale su se zajednice učenja.

Ključne riječi

fenomen kreativnosti; kategorije kreativnosti; kreativnost učenika; kreativnost učitelja; poticanje kreativnosti

Hrčak ID:

24067

URI

https://hrcak.srce.hr/24067

Datum izdavanja:

12.5.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 12.625 *