Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Biokemijska osnova ličnosti

A. H. Ismail ; Department of Physical Education, Health and Recreation Studies Purdue University, West Lafayette, IN 47907


Puni tekst: hrvatski pdf 2.013 Kb

str. 67-82

preuzimanja: 92

citiraj


Sažetak

Cilj dvaju istraživanja bio je da se odrede relacije između nekih psihometrijski utvrđenih karakteristika ličnosti i odabranih biokemijskih spojeva prije i poslije, jer se u testu poslije programa vidjelo da im je bolji rad srca i krvnih sudova, što se odrazilo na značajnim rezultatima kanoničke korelacijske analize potvrdili su da su odabrani biokemijski spojevi uistinu povezani s karakteristikama ličnosti.
Rezultati faktorske analize, kao i rezultati kanoničke korelacijske analize potvrdili su da su odabrani biokemijski spojevi uistinu povezani s karakteristikama ličnosti.
Unatoč izrazitom poboljšanju kondicije ispitanika relacije između biokemijskih i varijabli ličnosti nisu se znatno izmijenile u toku četveromjsečnog perioda vežbanja. Budući da je organizam uvijek u dinamičkom stanju homeostaze, neznatno izmijenjene relacije između ta dva područja vjerojatno odražavaju takav mehanizam. logično se pretpostavlja da je nužan mnogo dulji i intenzivniji period redovitog opterećenja da se postignu značajne promjene parametara ličnosti. Takav promjena bila bi rezultat značajne izmjene tjelesnog kemizma, jer su fiziološko područje, biokemijsko područje i područje ličnosti u neaskidivoj međusobnoj vezi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

240841

URI

https://hrcak.srce.hr/240841

Datum izdavanja:

1.1.1979.

Podaci na drugim jezicima: engleski ruski

Posjeta: 575 *