Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena tablica ascendenata u historijskoj demografiji

Nenad Vekarić ; Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Dubrovnik, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.520 Kb

str. 223-236

preuzimanja: 174

citiraj


Sažetak

Kretanje stanovništva dinamičan je proces s mnoštvom zakonitosti, popratnih pojava, te vrlo složen i višeznačan. Ne postoji metoda kojom bi se jedna pojava objasnila do iscrpnosti. Uvijek ostaje štogod skriveno, nerazjašnjeno. Statističke metode i analize, bez obzira na to koliko egzaktne bile, teže generalizaciji, nerijetko skrivajući nijanse. I podaci na kojima se temelje obično imaju "tamni" procenat zbog nedostatka izvora ili manjkavosti u njima i zbog svrhe radi koje je izvor nastao, te mogućih manipulacija onih koji su te izvore stvarali. Nijanse saznajemo uz pomoć drugih znanstvenih disciplina, ali nevolja nastaje kad nam te druge znanosti donose jedine vijesti o nekom problemu a nemamo "statistički kostur".
U svakom slučaju, istraživanje stanovništva u prošlosti složen je zadatak koji zahtijeva kombiniranje mnogih metoda i pomoć mnogih drugih disciplina da bi zaključak istraživanja bio što bliži stvarnom događanju.
Ovim radom cilj nam je upozoriti na mogućnosti koje pri promatranju različitih fenomena u kretanju stanovništva, demografskoj znanosti pružaju tablice ascendenata. Te tablice korisno mogu poslužiti ponajprije istraživanju migracijskih strujanja, točnije: uočavanju mogućeg utjecaja nosilaca migracija na kretanje stanovništva, dok bi se stvarni utjecaj trebao analizirati i s pomoću drugih nauka kao što su lingvistika, etnografija i sl. U jednom znatno savršenijem informacijskom sustavu tablice ascendenata mogle bi biti veoma značajne za genetiku (kad bi se, pored genealoških podataka, u takve tablice unijeli i razni drugi pokazatelji, od opisa fizičkog izgleda, krvne grupe, nasljednih bolesti, uzroka smrti i drugih, mnogobrojnih, za genetiku bitnih činjenica).

Ključne riječi

demografija, ascendenti

Hrčak ID:

241408

URI

https://hrcak.srce.hr/241408

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 450 *