Veterinarska stanica, Vol. 52 No. 1, 2021.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.46419/vs.52.1.4
Utjecaj botaničkog sastava pašnjaka na imunosni status ovaca pasmine lička pramenka
Daniel Špoljarić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska;
Goran Kiš
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Vlahović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska;
Indira Mujezinović
; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Amina Hrković Porobija
; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Luka Pajurin
; asistent na projektu Hrvatske zaklade za znanost, Hrvatska
Tom Malone
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska;
Silvijo Vince
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska;
Vedran Šegota
; Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mirjana Mariana Kardum Paro
; Klinička bolnica Merkur, Zagreb, Hrvatska
Branimira Špoljarić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska;
Maja Popović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska;
Sažetak
Procjena botaničkog sastava pašnjaka na različitim područjima s posebnim osvrtom na udjele terpena, koji osim učinka na terpenski
profil arome mesa preživača mogu imati i potencijalni imunomodulacijski učinak, od bitnog je interesa suvremenog ovčarstva u R. Hrvatskoj. U istraživanjima u okviru ovog rada, pokazano je da ljekovite svojte bogate terpenima poput gospine trave (Hypericum perforatum L.), stolisnika (Achillea millefolium L.) i matičnjaka (Melissa officinalis L.) zbog statistički značajno veće učestalosti, gustoće i pokrovnosti na pašnjacima Velike Crkvine, u odnosu na pašnjake u Kvarte, potencijalno utječu na bolji imunosni status ovaca. Stoga su u ovom radu dobiveni rezultati znanstvena
preporuka za daljnju procjenu biljnog sastava pašnjaka u Velikoj Crkvini tijekom istraživanja HRZZ projekta IP-2016-06-3685 u cilju postizanja dodatnih saznanja o učinku terpena na zdravlje i aroma sastav janjećeg mesa i to sve u svrhu proizvodnje inovativnih
funkcionalnih proizvoda od janjećeg mesa.
Ključne riječi
Hrčak ID:
242319
URI
Datum izdavanja:
25.11.2020.
Posjeta: 1.920 *