Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Međuodnos solidarnosti i općega dobra u Hrvatskoj

Špiro Marasović ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 268 Kb

str. 991-1018

preuzimanja: 904

citiraj


Sažetak

U sklopu istraživačkoga projekta »Teološko fundiranje solidarnosti u hrvatskom društvu« autor ovim radom istražuje, kako i sam naslov kaže, »međuodnos solidarnosti i općega dobra u Hrvatskoj«, tj. na temelju postojećih socioloških istraživanja traži odgovor na pitanje o konkretnoj solidarnosti i o konkretnom zalaganju za opće dobro u Hrvatskoj. Autor pritom polazi od takve međusobne prožetosti solidarnosti i općega dobra da se jedno drugim definira, što je učinio i Ivan Pavao II. u svojoj enciklici »Sollicitudo rei socialis« kad je solidarnost definirao kao »čvrstu i postojanu odlučnost zauzeti se za opće dobro«. Za referentni okvir cjelokupne analize autor uzima političku kulturu demokracije.
Rad je podijeljen na tri dijela: 1. solidarnost kao motivacija, 2. solidarnost kao praksa i 3. modeli konvergencije. U prvom dijelu autor na temelju navedenih istraživanja propitkuje koliko su uopće solidarnost i opće dobro prisutni kao motiv djelovanja kod hrvatskih građana, i to vjerski, humani ili pak politički motiv; u drugom dijelu analizira solidarnu praksu na individualnoj, skupnoj i na institucionalnoj razini, a u trećem dijelu razrađuje modele konvergencije, koji su se nametnuli samim rezultatima istraživanja, a koje prepoznaje u državi, civilnom društvu i u Crkvi.
Zaključak je ovoga rada da su, kako solidarnost tako i opće dobro, promatrani izolirano ili pak u međusobnoj povezanosti, u hrvatskom društvu vrlo slabo razvijeni. Razlog tome autor vidi u mentalitetu ljudi i u nezrelosti državnih struktura, ali i u neadekvatnom dosadašnjem vjerskom odgoju, zbog čega je rad na tom polju posebna zadaća Crkve u Hrvatskoj. Tim prije, što hrvatski građani od svih institucija imaju u Crkvu najviše povjerenja, i to s naglaskom na njezinoj socijalnoj moći, tj. upravo na onom području na kojem se solidarnost i opće dobro najtješnje isprepleću.

Ključne riječi

solidarnost; opće dobro; država; Crkva; društvo; civilno društvo; caritas

Hrčak ID:

24343

URI

https://hrcak.srce.hr/24343

Datum izdavanja:

27.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.846 *