Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Akupunktura bolnog polja i blokada bedrenog živca za liječenje postoperativne boli u velikoj ortopedskoj kirurgiji

Zrinka Orešković
Sandra Morović


Puni tekst: hrvatski pdf 161 Kb

str. 63-66

preuzimanja: 251

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 161 Kb

str. 63-66

preuzimanja: 190

citiraj


Sažetak

Uvod: Postoperativna bol nakon velike ortopedske kirurgije izuzetno je jaka, posebno nakon re- vizijske operacije, gdje je uništavanje kostiju opsežno. Uloga postoperativne analgezije vrlo je važna. U tu se svrhu obično koriste opioidni analgetici u kontinuiranoj infuziji u kombinaciji s intravenskom primjenom paracetamola, metamizola i ketoprofena.
Materijali i metode: Pacijent je primljen na revizijsku operaciju nakon ugradnje totalne endopro- teze kuka. Pacijent je alergičan na većinu analgetskih lijekova uključujući fentanil, alfentanil, tra- madol, buprenorfin, paracetamol, piroksikam, propifenazon, kodein, kofein, diklofenak, ibuprofen. Samo su Ketoprofen i Oxycodonum dopušteni analgetici. U ovom je slučaju postoperativna analgezi- ja bila teška zbog vrlo uskog izbora analgetika. Istraživači su primijenili regionalni bedreni bedreni živac u kombinaciji s akupunkturom uha na bojnom polju, koja ima izražen analgosedativni učinak. Bol se mjerila audiovizualnom skalom i dodavali dopušteni analgetici po potrebi
Rezultati: Pacijent je bio zadovoljan postignutom analgezijom i izbjegnute su nuspojave analgetika. Zaključci: Akupunktura uha Battelfield u kombinaciji s blokadom živaca vrlo je učinkovita metoda u liječenju postoperativne boli u velikim ortopedskim operacijama.

Ključne riječi

Velika ortopedska kirurgija, analgezija, akupunktura uha Battelfield, blok živca

Hrčak ID:

243968

URI

https://hrcak.srce.hr/243968

Datum izdavanja:

15.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.182 *